Wednesday, April 25, 2007

Cemburu

Rupanya dari dulu saya sangat cemburu
pada Saiyidatina Fathimah
penghulu terulung
wanita pemuka alam semesta
sejak awal hingga Yaumul Hisab
saya masih lagi cemburu
lebih-lebih lagi sekarang
namun jauh disudut hati
saya malah
terlalu menyanjungi
keberuntungan itu selalu meliputi
dan rasa diberkahi
kerana diizin Tuhan
mengenali Ummu Abiha
dan moga
rasa cemburu ini
menjadikan kami
lebih akrab!

Tuesday, April 24, 2007

...from the other part of the world

One for my Sister ...!

The hospital I worked in during my stay in Swaziland sits atop the beautiful and very steep Lebombo Mountains. In this part of the world people often have to walk 40 kilometers or more in order to see a doctor. As you can imagine there are many people in the community who are simply too sick or too poor to get to a hospital. This is where home-based care comes in. The home-based care team consists of several.nurses who jump into a small truck/van every morning and travel out to the community to tend to the health needs of the truly destitute.

Before I went out with the team I used to buy potatoes and carrots and apples to give to the people we met - because health care in Africa is often just as much about the provision of food as it is about medicine. I would always make sure I also bought a bag of sweets to give to the beautiful children we would meet out in the community. I have learned that sweets are one of the great unifiers in the human world we might look different and speak different languages - but most of us especially the young ones -love sweets!

One day we stopped at one of the 15,000 orphan-led households in Swaziland. Inside the hut we found a beautiful little girl with huge brown eyes. Her name was Tanzile. I gave her a sweet from my bag and she said something back to me in Si-swati, the native language, which the nurse next to me translated:

"She wants another one doctor - to give to her little sister."

I said "of course" and gave her another. After we had tended to a man with tuberculosis a bit further down the road, we passed by Tanzile's house to say goodbye. To our surprise she seemed to be holding on to that extra sweet I had given her. I remember saying to the nurse "this little darling is clever - she has taken two for herself. If I was her I'd probably have asked for the whole bag!" But after the nurse
had asked her some more questions this is what we learned:

Tanzile is 7 now. Two years ago when she was five her mum and dad both died of HIV/AIDS like so many have in this country. At the time of her parents tragic death, she was separated from her baby sister who was three at the time. Tanzile has not laid eyes on her since. But ever since that time, whenever Tanzile receives anything from anyone, including food, - she refuses to accept it, unless they give her two.


Two carrots, two toys, two sweets - one for her and one for her baby sister (who in all likelihood didn't survive.)
In fact, in the little mud hut where she lives, we found a pile of old
things which she has been collecting to give to her sister one day. My friends, people sometimes look at faces of African children or kids in the developing world and think that they are somehow different than our kids - that somehow they don't feel pain or sadness or love. But that is not true. Their pain is deep. And so is their love.

I can still remember the nurse trying to convince her that "if someone gives you food Tanzile, you must accept it - even if it is only one piece and not two - for your own health and safety." And it was so hard for us to keep the tears from our eyes as she shook her head defiantly. Her hope and her love was all that she had. It mattered more than anything else.

When I returned home that day, I was shocked to find that this was not an isolated story but others in the hospital knew of orphans just like Tanzile - waiting with a little pile of things in their hut, for their sibling or their parent who they haven't seen in so long. I think of that old saying - "when we're hungry, love will keep us alive." I pray that for Tanzile's sake and the other beautiful children like her that it will.

Monday, April 16, 2007

Kopi

  • Rupanya capuccino dan latte dihidangkan tanpa gula
  • rupanya expresso mochiento (?) kecik jer, besar cawan cam nak minum air zam-zam (hehehe), dan rasanya cam hantu (hahaha)
  • Mocha blended best, cam ABC tapi rasa kopi
  • Aroma dan bau kopi lebih lama kekal dalam mulut walau dah berkali-kali berkumur dan gosok gigi
  • Roti boy pun ada rasa dan aroma kopi, first makan Rotiboy masa pergi lawatan Kelab Astronomi ke KL
  • Kalau tak ada kopi mahal-mahal, boleh campur Milo dan Nescafe, nanti rasanya cam ada iras-iras mocha
  • Minum hot choclate kat kedai kopi pun ada gak rasa cam minum kopi, tapi best jer dan sedap lebih-lebih lagi orang lain yang belanja
  • Jangan banyak sangat makan kafein, nanti boleh migrain (ye ke?), dan betul ke kafein boleh buat orang ketagih
  • Teh pun orang kata ada kafein jugak, betul ke?
  • Kat kedai makan, banyak jer iklan-iklan kopi tradisional yang kebanyakkan mesti ada perkataan Ali (thanx for my observer friends)
  • Kopi can make you awake, even during the most exhauting hours!
  • If you frustrated because the movie ticket that you want to watch was sold out, or your friend too afraid to watch horror movie, just hangging at coffee shop. It will make you feel better.
  • I like coffee best, when it's come along with memories, and keep intact in my mind forever. The aroma sure bring back the funny memory again and again.
  • Coffee anybody?

Tuesday, April 10, 2007

Jam : 8.00 am
Q: Mana orang yang sort surat?
J: Tengah sort surat

Jam: 8.30 am
Q: Mana orang yang sort surat?
J: Main game kot, sebab dah habis sort surat rasmi.

Jam 9.00 tengahari
Q: Mana cikgu-cikgi ni, tak buat kelas ke?
J: Dia orang tengah sort surat tak rasmi, takut surat penting-penting hilang.

Jam 12.30 tengahari
Q: Mana posmen ni, tak balik-balik lagi?
J: Ooo, dia tengah sort surat kat Taman Perumahan yang tak sort surat tak rasmi

Friday, April 06, 2007

lelaki yang ku kenal sudah hilang sifat pembelaan
juga memakai pakaian lelaki bernama tanggungjawab
menjadi hero menunggak agama membawa dunia mengenal Tuhan
mereka lebih senang memperguna wanita untuk kesenangan
dan orang bawahan kerana kuasa
sedang kuasa itu hanya akan jadi wajar diikuti
pada mereka yang menyanjung tinggi amanah dan ikhlas berkhidmat

lelaki yang ku kenal libidonya memuncak-muncak
tapi daya intelektual jelas telah mati pucuk
paling lantang mengagung diri
galak menggaris sempadan pemisah
sedang dirinya yang sebenar
niente, hanyalah sebuah tin kosong

apa lagi yang tinggal pada kelelakian yang Allah anugerahkan
jika akhirnya mereka sendiri
tidak mahu jadi lelaki

sungguh hari ini aku jadi sangat rindu pada Rasul
moga akan kembali wasilahnya
membela semua
dan lelaki akan kembali menjadi lelaki
seperti yang sepatutnya

tapi jika mereka tetap tidak mahu
tidak mengapa
aku sendiri rela menyarung baju besi
mengangkat pedang waja
dan bersama Nabi
berlari menuju Tuhan

Thursday, April 05, 2007

Fragmen Cerpen: (belum bertajuk - any idea?)2

Aku mengalihkan pandang pada Aun dan Muhammad. Seperti ayah mereka, tidak seperti kanak-kanak lain, dalam perkiraan orang mereka juga hidup derita. Hidup derita tapi dengan jiwa yang sangat kaya. Aku juga telah menjadi kaya, dengan kekayaan jiwa suami dan anak-anak. Tanpa sedar air mata telah mengalir tenang melalui pipi kanan dan kiri. Aku berbisik ke telinga suami perlahan ayat ke 7 dari Surah Muhammad, “Hai orang-orang yang beriman, jika kamu menolong Allah, Dia akan menolong kamu dan meneguhkan tegakmu”. Kemudian ayat ke 38 dari Surah Al Hajj, “Sungguh Allah membela orang yang beriman; sungguh Allah tiada menyukai siapa pun yang berkhianat dan tiada berterima kasih”. Akhir sekali aku akan cuba menenangkan hatinya yang gundah dengan ayat 40 dari surah Al Haj. “Sungguh Allah menolong orang yang menolongNya; sungguh Allah Maha Kuat, Maha Perkasa”.
Aku memandang suami penuh kasih. Tenang dalam tidurnya yang nyenak. Aku mahu berjanji, aku akan hidup tua hanya dengannya. Aun dan Muhammad akan punya anak, dan kami akan mempunyai cucu.