Posts

Showing posts from June, 2006

Hari-hari bengkel dan seminar

Image
There will only a few captivating moment in those long duration of detention time in confined room without anything you can do except listen, listen, listen & listen all day long. Despite looking into speaker's mistakes and false, nothing will enjoy you much especially dealing with those so called "boring lot". But there will be a moment when you find out, the speaker make sense, and keep you wondering and thinking for a while. One speaker had said, "When we used to do one thing and we keep doing it repeatedly, without incorporating with one's mind, and it continuous for years, one day you will do it as the result of spontaneous action, not more than that. You get use to it, when needed, you just can do it without thinking at all". Then I reflect, "Do the issue apply to my prayer or 'solah'? Have I think about it at least once? How I rate my daily solah, if the solah can be evaluated and assessed? How actually I threat my daily prayer? And w…

Ahlul Yakin

Lampu petunjuk berada dalam hatinya
Ia telah menyediakan penglipur untuk hari yang akan menimpanya
Ia memandang sesuatu yang jauh sebagai yang dekat dengan dirinya
Yang sukar sebagai yang ringan
Ia telah menengok dan melihat
Ia telah mengingat dan memperbesar amalnya
Ia telah meninggalkan busana nafsu

Ia selamat dari kesesatan
dan persahabatan dengan orang yang mengikut hawa nafsunya
Ia menjadi kunci kepada pintu-pintu petunjuk
dan gembok bagi pintu-pintu kehancuran

Ia berada di tingkat keyakinan seperti cerahnya matahari
Ia telah menempatkan dirinya bagi Allah Yang Maha Suci
pada tempat yang paling tinggi
"Mengeluarkan sesuatu yang masuk padanya,
mengembalikan cabang pada tempat asalnya"

(dipetik dari buku, its not my original word and idea, it is too high (to me) to come out with this, person that experience this must has had write it, only that can explain)

Iran - Kalah?

(kalau percaya menonton match team yang disokong, team itu akan kalah, inilah jadinya)
SMS 1 (sejurus Mexico gol pertama)
Patut ke tengok match ni, atau tak payah tengok?
SMS 2
Ai.......tak tau le. Dah ketinggalan dah tu. Fikir-fikir la.
SMS 3
Sabo je la. Dah la first time tengok bola ni. Masa Jerman pun tak tengok. Nasib menang.
SMS 4
GOLL!!!
SMS 5
Alhamdulillah9x.
SMS 6
Beritahu keputusan. Ngantuk da. Tido jap.
SMS 7
MEX 3-1 IRN, nak buat camne......x berkat.....Pakai suar pendek.
(tengok, tutup dan zzzzzzzzzzzzz)

untuk teman 2

Image
She doesn’t know when she left us with heartache
And she keep smiling till we lost the sight of her
The space seem so empty
and we have missed her already
~asal sulaiman~

untuk teman

Image
pergilah kembara mencari diri, mencari Tuhan dan kami akan sentiasa disini merindui ~asal sulaiman~

Print Your Memory

Image
dalam persahabatan
segala fikiran, hasrat dan keinginan dilahirkan bersama dan dikongsi
~khahlil gibran~

Don't be incredulous - Lesson one

Image
F : Kena baca banyak buku dan cerita yang happy ending sikit, baru boleh lepaskan diri dari menjadi incredulous.A : Memang dah banyak baca buku dan tengok cerita yang happy ending. F : Cerita apa? A : Wallace and Gromit : The Curse of Were Rabbit, Shrek, Shrek 2, Final Fantasy 9, Toy Story, etc. F : Cerita yang realistik sikit takde ker? Tu semua cerita 3D ler........... A : Lorenzo's oil, Omar Mokhtar: Lion of the Desert, The Message, Michael Collins, etc. F : Tu cerita happyending ker? (Geleng kepala) A : (senyum) (monolog~dalam diam) Macamana baru boleh kita impikan sebuah dunia yang bahagia, sejarah Palestina dari darah dan air mata. Sejarah Islam sendiri dijarah dengan pertumpahan-pertumpahan darah yang merah dari susur galur wasilah Rasulullah, tanpa pembelaan. Perpecahan Islam dari Kesatuan Empayar Uthmaniah sendiri diiring oleh kekejaman tiran dan penyebaran asabiyah yang dianjur oleh musuh Islam yang sememangnya ingin melihat kepada perpecahan. Mana mungkin boleh belajar mengen…

Belasungkawa - Prof Muhammad Al Mahdi

Image
Saya cuma baru terima berita tadi, dan maka tidak tergambar rasa sedih saya. Prof amat rapat dengan rakan yang saya sangat rapat dulu, tapi kerana hambatan masa kami agak jarang2 dapat bertemu dan berbual mesra. Prof mendapat tempat istimewa di hatinya, Prof juga mendapat tempat dihati saya kerana ketokohan dalam akademik, perjuangannya mengenal Pencipta, ketabahanannya against all odds melawan barah di peringkat terminal, jiwanya yang besar untuk kemajuan ummat terutama dalam mendidik mereka yang rebung, dan dia yang menunjukkan sebagai ikon hamba Allah yang sebenar. Saya pernah bercita-cita untuk bertemu dengannya, namun dia telah pergi menuju PenciptaNya (29April2006). Semoga roh Profesor ditempatkan dikalangan hambaNya yang soleh. Al Fatihah. Saya rasa lagu ini amat bermakna untuk kawan saya, dan saya faham maknanya.
I’ve Seen (feat. Sami Yusuf)
by Outlandish
album: Closer Than Veins (2005)
(Chorus)[Sami Yusuf]
I wish you were here
Here next to me
Been missing you so
So desperately
But late…