Posts

Showing posts from April, 2006
Image
The issue has been brought up sometime ago, when we discussing about the purification of water. How the technology enable for waste water to be treated and have the quality similar to the uncontiminated fresh water, perhaps a lot more. We are talking about the nano technology, reverse osmosis, membrane technology, etc. A question arise when ghusl or wudu' is concern. And also in sentiment manner, can we drink it? Of course, if we put two bottle containning fresh water and treated waste water, the two will be identical in term of the colour and quality, apparently. But will you dare to take a single gulp on those two? Which one is which? And of course we will not jeopardise our sense of sentiment, after all we have plenty of water everywhere. Science cannot identify the religion concept. Since science gain its popularity with the absence of religion concept. It is human to observe and to look concerning the matter. We already have a country which has to use their own treated waste w…

Mereka yang telah bertekad, baca ni!

Image
There once was a bunch of tiny frogs, ...who arranged a running competition. The goal was to reach the top of a very high tower. A big crowd had gathered around the tower to see the race and cheer on the contestants... The race began... Honestly...No one in the crowd really believed that the tiny frogs would reach the top of the tower.You heard statements such as: "Oh,WAY too difficult !!!" They will NEVER make it to the top!!!" or: "Not a chance that they will succeed. The tower is too high!!!" The tiny frogs began collapsing. One by one...Except for those,who in a fresh tempo, were climbing higher and higher... The crowd continued to yell,"It is too difficult!!!No one will make it!!!"More tiny frogs got tired and gave up...But ONE continued higher and higher and higher... This one wouldn't give up!!! At the end everyone else had given up climbing the tower. Except for the one tiny frog who, after a big effort, was the only one who reached the t…

A Story to Remember

Image
The Power of Love There was once a man and woman who had been married for more than 60 years. They had shared everything. They had talked about everything. They had kept no secrets from each other except that the little old woman had a shoe box in the top of her closet that she had cautioned her husband never to open or ask her about. For all of these years, he had never thought about the box, but one day the little old woman got very sick and the doctor said she would not recover.... In trying to sort out their affairs, the little old man took down the shoe box and took it to his wife's bedside. She agreed that it was time that he should know what was in the box. When he opened it, he found two crocheted dolls and a stack of money totaling $25,000. He asked her about the contents. "When we were to be married," she said, "my grandmother told me the secret of a happy marriage was to never argue. She told me that if I ever got angry with you, I should just keep quiet …

Sinis(cal)?

Image
(Agent A dan Agent F sedang mengajukan pistol pada org yg sama)
Agent A: Hands up!
Agent F: Aaah, hands up or I'll shoot u. So pity!
Agent A: Hands up! Or I'll shoottill u degrade your pride and dignity!
Agent F: Hands up! Or do you want to die base on the attendance!
Agent A: Hands up! Or you want to disgrace your cow, the 'agent' list, and etc.
Agent F: Hands up! Or I'll shoot u. Are you not come from various institutions, and u dont know to predict the plot?
Agent A: Hands up! You cheap moroon! An you want the PITIFULNESS awards goes to.........?

Agent F: Berapa lama da nak hands up.
Agent A: Aah, dah la tu agent F, marilah kita excersize ke kereta. Letak kete jauh2 skit yer lain kali. nanti ada org amik gambo, kita leh senyum. Smile, u're on candit camera.
Agent F: Tulah, lain kali baca lagi majalah An Nur.

(drama ini tidak dipentaskan kerana terlalu sinis untuk telinga yang mendengar~sapa yg terasa la) (sy kesian anak kucing yg diacukan pistol ni, dia tak bersalah, ke…

Jika punya lidah yg fasih (eloquence)

Image
Ada speaker kurang faham apa yg diperkatakan semalam. Tentulah mereka lebih2 lagi, if so, if the speaker can turn back time, this will be the speaker speech.

Assalamualaikum

Pengerusi Majlis, KP, colleague, dan yang diraikan pelajar semester 6 sekalian. Saya berharap tidak dipanggil untuk menyampaikan ucapan dihadapan, sebab memang dah agak lama tak berucap dan ada phobia microphone. Tapi kerana meraikan para pelajar sekalian, saya cuba untuk menyampaikan beberapa pesanan, semoga tidak redundant dengan ucapan pensyarah sebelum ini.
Merujuk kepada Kelab C yang telah disebut oleh Penasihat C yang baru, En R, saya berasa terpanggil untuk memberikan satu ide, agak-agak cadangan saya ini relevan kepada pelajar semua. Memandangkan kecemerlangan C tidak dapat dibicarakan dan dibangga-banggakan tanpa menyebut sumbangan yang tidak berbelah bagi oleh anda, saya harap agar ada di antara anda yang sedia mencurahkan idea dalam pembangunan C seterusnya sebagai ahli bersekutu seterusnya menyaksikan C …

IQRA'?

Image
Iqra'? Apa yg menghalang kita dari membaca, ok kita boleh exclude hari kita berkerja. Mari sama2 fikir apa yg kita buat waktu cuti:Tgk TV? DVD? Shopping? Tgk wayang? Masak? Jaga anak? Bersuka ria? Melukis? Ambil gambo? Trainning main chess, pingpong, atau memanah? Cuci akuarium? Cuci toilet? Cuci porch? Cuci kete? Potong rumput? Kalau ada 4 weekend, takkan 4-4 weekend kita tak de masa langsung untuk baca? Tapi nape kita disuruh membaca? Ayat yg pertama turun, Iqra', adalah suruhan membaca? Kenapa baca? Rasanya bukanlah aku pernah buat research pun berapa ramai orang membaca setahun, sbb dah banyak kuar statistik kat dalam paper atau jurnal, tak yah ulang, sbb bosan. Aku cakap benda ni pun, bukanlah aku rajin sangat baca buku, banyak lagi benda lain aku nak buat, contohnya, melukis atau main piano (walau 2-2 pun bukan pernah aku buat pun lately-dan seriusly aku tak pandai). Tapi aku ada baca, dan rupanya bila kita baca banyak benda yang mengejutkan ada, sekeliling kita, agendan…

Sepagi di hujung minggu (yg bukan hujung minggu)

Image
Cik: Apsal akak nye telur tak kat atas nasi?I: Minta lain la kak, soh di letak atas nasi.Cik: Boleh ke student balik masa study leave?F&I: Boleh je...I: Masa aku study dulu, aku jarang balikF: Aku tak pernah balik masa study leaveCik: Nak kena tampo?I: Nak kena tampo ngan stewardess?Cik: Nak kena tampo ke ngan stewardess India Airline?Cik: Nak kena tampo ngan stewardess India Airline yg bau dalca ke?I&F&Cik: (Hahahaha~gelak cam tak ingat dunia)Cik: Nasi lemak ni keras la....

Jawab tanya adik

Image
adik jangan kau bebani dengan pertanyaan benarkah
ia akan berlanjut-lanjutan dan berutaian, menjadi kita semakin lelah dan ingin mengalah
tapi kita tak seharusnya begitu bukan?
engkau harus belajar menghargai milikmu~akal itu
bila satu hari kelihatan hakikat itu dengan sejalur cahaya kebenaran
kita menjadi cinta pada kurniaan Pencipta yang satu itu
tapi dia tidak akan terpandu tanpa panduanNya jua
maka kau harus berdoa adikku, sungguh-sungguh
kadangkala mata juga tidak dapat melihat apa yang ada didepan mata
telinga juga tidak mendengar apa-apa yang dijeritkan melalui gelombang yang ada
barangkali kita selalu tertinggal sesuatu
kerana kekurangan, harus akui-kita kekurangan, serba

hendak apa kita menilai kebenaran itu, adikku
kita punya kacamatakah? atau kita perlu meminjam
siapa pula ingin meminjamkan
jika dipinjamkan, ikhlaskah, atau punya agenda terselindung
kita tidak tahu, serba
engkau harus belajar menghargai milikmu~akal itu
jika tidak berharga, maka Pencipta tidak akan membekal
dan menjadikan e…

Menyintai tidak semestinya memiliki?

Image
(entri cinta ~ dr ija)
Janganlah kau angkuh melaungkan...
Si dia kepunyaanmu...
Atau kau kepunyaan si dia ...
Kerana hakikatnya...
Kita tidak pernah memiliki sesiapa...
Walau sekeping hati seorang insan...
Tidakkah kau sedar...
Hukum alam menyatakan...
Menyintai tidak semestinya memiliki?...
Manusia pandai berpura...
Berlakon di pentas dunia...
Dan bertopeng menutup rahsia..
Tetapi hati...
Tidak pernah berdusta pada empunya...
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...
Tidakkah kau sedar...
Mungkin si dia melafazkan...
Ungkapan cinta padamu...
Tetapi hati dan perasaannya...
Tidak pernah berniat begitu...
Dia hanya berselindung...
Di sebalik sejuta alasan...

Dan kau...
Begitu jujur dan setia menyintainya..
Sehingga terlupa..
Hukum alam menyatakan..
Menyintai tidak bermakna memiliki..

Sesungguhnya...
"Aku tidak pernah memiliki dirimu..." .
"Dan kau jua tidak memiliki diriku."

Mengertilah...
Kita sebenarnya kepunyaan..
Yang Maha Esa...
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita...
Kecuali Dia...
Dia …

Nilai

Image
Nilai. Orang sudah tidak punya standard yang global. Yang mahu cuma standard yg diukur oleh capaian indera. Lain-lain tidak. Bukan hati. Bukan roh. Bukan moral. Tapi ya, pada nafsu. Pangkat, kuasa, nama, puji-pujian, wang, kemasyuran.
Lalu salahkan siapa. Legasi?
Kita tidak punya petunjukkah?
Adakah sudah mengerti tentang hakikat?
Yang dikejar itu adalah realiti, sedang soal nilai, soal yang lain. 'Dia" tidak mungkin dapat mengenyangkan perut. Juga tidak menolong untuk menaikkan nama dan pangkat. "Dia" tidak dapat membeli kuasa dan tidak dapat menguasai.
Yang memandang hina hanya segelintir-segelintir sahaja.
Yang menyanjung dan menjilat ramai.
Diatas menyeringai menunjukkan taring.
Dan suka melihat orang menjadi hamba.
Angguk sahaja apa yang dikehendaki.
Masukkan nama, pangkat, gelaran yang mengenyangkan nafsu dan membuat syaitan gembira.
Apa peduli dengan nilai.
"Dia" sudah tidak punya tempat. "Dia" sudah mati dipancung oleh tiran yang sombong. Mayat "…

Putera

Image
Bagaimana agaknya rasa duduk di sebelah seorang Putera?
Semalam Putera duduk di sebelah saya.
Saya lihat tulus wajahnya (at least setakat hari ni). Moga dia tetap dengan wajah itu setiap masa di hari depannya.


Putera: Mana adik cik yg sorang lagi tu? Kenapa tak ajak dia?
Cik: Mmmm (gaya Nany Mc Phee). Adik saya yang mana? Saya ada adik ke? Mmmm.
Putera: Saya nampak adik cik tadi pergi cafe sorang2.
Cik: Mmmm, dia tak ajak saya pun. (Dalam hati, oooo g breakfast tak ajak ye? Nanti kuhentakkan tongkat sakti baru tau)

Prolog, bla bla bla (Presentation)
Presenter: So far.......
Cik: Sofa? Sofa saya tak beli lagi.
Putera: Apa cik ni?
Cik: Sofa, saya tak beli lagi.
Putera: (Senyap)
(Putera tak faham ghopanya lawakku~biole)
Putera: So far maksudnya apa cik?
Cik: so far maksudnya setakat ini....
Putera: Sofa.......(terkebil-kebil terus gelak terkekeh-kekeh)
(Alamak mana nak lari ni, nampak dek presenter kang dia kata kitaorg buat lawak kat belakang. Selepas tu setiap kali presenter cakap so far, putera akan m…

Beri makan pada....

Image
Semalam my friend beri satu hipotesis yg baik, mungkin sangat baik. Kenapa banyak orang yang frust bercinta kadang-kadang jalan escapism mereka ialah makan. Kata dia, sebenarnya kita manusia punya pelbagai elemen. Tapi bagi orang yg frust bercinta tu cuma dapat identify elemen fizikal dia sahaja utk dia isi kekosongan itu. Jadi dia makan. Kalaulah dia dapat discover yang dia punya element lain sebagai contoh, spritual (roh/soul), intelektual dan seni, mungkin dia akan cari jalan lain utk ubati kekecewaan dia. Despite makan, kita mungkin boleh mencari jalan damai dengan mendekati Allah atau boleh sahaja baca buku ilmiah. Mungkin. Setakat hipotesis yang mungkin berguna. Pernah tak satu masa, bila dok sorang2 kemudian kita refleks cam ada jer tak kena, kadang-kadang rasa kosong tiba2. Cari kat mana tak kena pun tak jumpa. Mungkin masa itu ada elemen kita yang tak cukup makan. Kesian dia, lapar. Mungkin lepas ni, dari dok nak fikir cam ne nak kenyangkan fizikal, kenalah juga fikir2 macamana…