Sunday, August 31, 2008

The Kite Runner


Sudah lama, lebih lima tahun, membaca, tenggelam dalamnya, kemudian di serang paranoid dan trauma di dalam fikiran.
Sudah lama, kali pertama dari Pramoedya Ananta Toer dalam Cjerita Dari Blora. Kesan menggigit yang tragis. Tangisan yang syahdu mengalir dalam kesakitan yang dalam.
Sudah lama, kali kedua dari Ernest Hemmingway, The Old Man and the Sea. Masih menghantui.
Dan kali ini, dari Khalid Hosseini, The Kite Runner.
Khali.
Ada apa dengan cerita? Untuk sebuah cerita yang bagus, ia ada…segala-galanya.
Would you run for a kite for me? For you a thousand time.

3 comments:

nur said...

andros loves old man and the sea too, i wonder, do all philosophers like the book?

i will try to read it when my mind is not fully occupied by the keynesian labour econs.

but i already have the kite runner. I'm just too lazy to read it. man, i've changed. to the worse

asal said...

if all ur young adult books like The Kite Runner, i would definitely read happily.
Mine, the old man and the sea written in Malay, but still unforgettable feeling.
hey, don't get too lazy, my effort to read English story books come from you (but still I have not finished Sophie World, sigh)

din said...

aku dah layan filemnya... download kat pahang lagi, tp balik kedah ni haritu baru sempat layan..

buku dia pun blum baca, dah ada...sibuk memanjang!

anak2 aku suka part diorang main layang2.... siap suh beli layang2 nak main!

ok selamat puasa!