Kampung Parang Punting

Adik ini, sungguh luarbiasa. Dia telah menjadi ikon pada perbualan. Dia telah membuka media dan lensa kamera untuk berkampung di teratak usang yang tidak layak menjadi tempat tinggal di Kampung Parang Punting. Dan dia anak Melayu, ibu bapa Melayu, yang lahir di Negeri Kelantan. Daerah Pengkalan Chepa menjadi mahsyur tiba-tiba. Kerana menerima anugerah sebuah permata, Nik Nur Madihah seorang anak nelayan yang telah menjadikan anak-anak orang berada harus malu, kerana pencapaian par atau di bawah garis cukup-cukup makan dalam SPM 2008. Madihah, seorang pelajar polos Maahad Muhammadi (Lil Banaat).

Ya, saya lambat dalam memerikan hal ini.

Tapi, itu tidak membuat saya tertinggal untuk turut rasa bangga dan kagum pada Adik ini. Terlalu kagum. Dan Madihah telah menjadi ikon. Model untuk motivasi segera, adik-adik yang kelelahan menyempurnakan 6-7 subjek untuk satu semester. Supaya mereka jangan kalah dengan seorang anak nelayan, yang tidak punya apa-apa, tetapi sekarang dunia mengejarnya dan mahu memberikan segalanya.
Nik Nur Madihah istimewa. Dalam kekurangan dia menunjukkan jalan kelebihan.
Penuh yakin dengan keberkatan guru, dia menadah ilmu tanpa ragu-ragu.
Media tidak mengiktirafnya (atau belum lagi?) sebagai pelajar terbaik SPM 2008, tetapi rakyat Malaysia telah tahu. Nik Nur Madihah orangnya. Yang menunjukkan keputusan lampau cemerlang ketika Ayah membetulkan jala.
Geografi selalu membingungkan orang. Di tempat terpencil tetap ada kemilau permata. Seperti mutiara, di dasar laut gelap di dalam tiram tertutup rapat. Nik Nur Madihah seperti itu.
Dan adik-adik, alasan apa yang mahu kamu berikan lagi?
Saya mendoakan, Adik ini agar istiqamah, untuk mengamalkan ilmu dari sekolah yang telah mendidiknya baik, cemerlang dalam hasilan dunia, lebih-lebih lagi saya mendoakan dia sungguh-sungguh untuk menjadi muslimah yang tunduk pada Tuhan dan kasih pada NabiNya. InsyaAllah.
Moga doa ketika susah didengar dan dikenal langit, begitulah suaranya dikenali ketika tuah menyambutnya gembira.
Dan kalian marilah kita sama berdoa!

Comments

Popular posts from this blog

Mimpi

Pernah dengar Pulut Himpit?

Yang dimain-mainkan: Ubat Gigi