Saturday, April 29, 2006

The issue has been brought up sometime ago, when we discussing about the purification of water. How the technology enable for waste water to be treated and have the quality similar to the uncontiminated fresh water, perhaps a lot more. We are talking about the nano technology, reverse osmosis, membrane technology, etc. A question arise when ghusl or wudu' is concern. And also in sentiment manner, can we drink it? Of course, if we put two bottle containning fresh water and treated waste water, the two will be identical in term of the colour and quality, apparently. But will you dare to take a single gulp on those two? Which one is which? And of course we will not jeopardise our sense of sentiment, after all we have plenty of water everywhere.

Science cannot identify the religion concept. Since science gain its popularity with the absence of religion concept. It is human to observe and to look concerning the matter. We already have a country which has to use their own treated waste water in their daily consumption. As the waste water has chemically, physically and biologically altered, and the results, the water is zero defect which can be treated similarly to fresh water, the question is can we use it for wudu'?

The thought bring me to my friend's story. He went to met a doctor to prescribe a mengitis injection before he go to Makkah for Umrah. The doctor, of course a muslim, advice him not to take the shoot as the liquid to prevent mengitis virus might contaminated with un Halal component. The doctor then explain that, it is most likely the works of the enemy of Islam, which wish the muslim doing their ibadah not 100% clean.

I still not found any regulation on the treated waste water that can be used for wudu'. It is only in my thought, before we have a large population concentrated in one region, all water gone through natural purification. Either the waste water will be discharge to the main stream river or seas, or will be circulate in the air. And the water, come to the earth as rain, and then, we used for our daily consumption. The waste water which we see clean and pure (after treated), but then, is the water pure enough to be used to purify yourself before prostrating before Him in our daily solat?

Tuesday, April 25, 2006

Mereka yang telah bertekad, baca ni!

There once was a bunch of tiny frogs, ...who arranged a running competition. The goal was to reach the top of a very high tower. A big crowd had gathered around the tower to see the race and cheer on the contestants... The race began... Honestly...No one in the crowd really believed that the tiny frogs would reach the top of the tower.You heard statements such as: "Oh,WAY too difficult !!!" They will NEVER make it to the top!!!" or: "Not a chance that they will succeed. The tower is too high!!!" The tiny frogs began collapsing. One by one...Except for those,who in a fresh tempo, were climbing higher and higher... The crowd continued to yell,"It is too difficult!!!No one will make it!!!"More tiny frogs got tired and gave up...But ONE continued higher and higher and higher... This one wouldn't give up!!! At the end everyone else had given up climbing the tower. Except for the one tiny frog who, after a big effort, was the only one who reached the top! THEN all of the other tiny frogs naturally wanted to know how this one frog managed to do it? A contestant asked the tiny frog how he had found the strength to succeed and reach the goal? It turned out...That the winner was DEAF!!!The wisdom of this story is: NEVER listen to other people's tendencies to be negative or pessimistic...Because they take your most wonderful dreams and wishes away from you...the ones you have in your heart!!! Always think of the power words have.Because everything you hear and read will affect your actions!!!
And above all: Be DEAF when people tell YOU that you can not fulfill your dreams!!!

p/s: its ok if I dream of BackStreetBoys aye, F?


A Story to Remember

The Power of Love
There was once a man and woman who had been married for more than 60 years. They had shared everything. They had talked about everything. They had kept no secrets from each other except that the little old woman had a shoe box in the top of her closet that she had cautioned her husband never to open or ask her about. For all of these years, he had never thought about the box, but one day the little old woman got very sick and the doctor said she would not recover.... In trying to sort out their affairs, the little old man took down the shoe box and took it to his wife's bedside. She agreed that it was time that he should know what was in the box. When he opened it, he found two crocheted dolls and a stack of money totaling $25,000. He asked her about the contents. "When we were to be married," she said, "my grandmother told me the secret of a happy marriage was to never argue. She told me that if I ever got angry with you, I should just keep quiet and crochet a doll." The little old man was so moved; he had to fight back tears. Only Two precious dolls were in the box. She had only been angry with him two times in all those years of living and loving. He almost burst with happiness......"Honey," he said, "that explains the dolls, but what about all of This money? Where did it come from?" "Oh," she said, "that's the money I made from selling all the dolls..."
Dear God, I pray for
Wisdom to understand my man
Love to forgive him
And patience for his moods
because God, if I pray for strength
I'll beat him to death. (hahaha!)
(from my friend ye, bukan dari saye)

Wednesday, April 19, 2006

Sinis(cal)?



(Agent A dan Agent F sedang mengajukan pistol pada org yg sama)
Agent A: Hands up!

Agent F: Aaah, hands up or I'll shoot u. So pity!
Agent A: Hands up! Or I'll shoot till u degrade your pride and dignity!
Agent F: Hands up! Or do you want to die base on the attendance!
Agent A: Hands up! Or you want to disgrace your cow, the 'agent' list, and etc.
Agent F: Hands up! Or I'll shoot u. Are you not come from various institutions, and u dont know to predict the plot?
Agent A: Hands up! You cheap moroon! An you want the PITIFULNESS awards goes to.........?

Agent F: Berapa lama da nak hands up.
Agent A: Aah, dah la tu agent F, marilah kita excersize ke kereta. Letak kete jauh2 skit yer lain kali. nanti ada org amik gambo, kita leh senyum. Smile, u're on candit camera.
Agent F: Tulah, lain kali baca lagi majalah An Nur.

(drama ini tidak dipentaskan kerana terlalu sinis untuk telinga yang mendengar~sapa yg terasa la)
(sy kesian anak kucing yg diacukan pistol ni, dia tak bersalah, kenapa mesti dia perlu digertak begitu rupa, dan dia sangat comel. Adakah yg mentah dan comel mesti dikasihani. Kat mana pula letaknya peribahasa(?) kecil jangan disangka anak, besar jangan di sangka bapak?)

Jika punya lidah yg fasih (eloquence)


Ada speaker kurang faham apa yg diperkatakan semalam. Tentulah mereka lebih2 lagi, if so, if the speaker can turn back time, this will be the speaker speech.

Assalamualaikum

Pengerusi Majlis, KP, colleague, dan yang diraikan pelajar semester 6 sekalian. Saya berharap tidak dipanggil untuk menyampaikan ucapan dihadapan, sebab memang dah agak lama tak berucap dan ada phobia microphone. Tapi kerana meraikan para pelajar sekalian, saya cuba untuk menyampaikan beberapa pesanan, semoga tidak redundant dengan ucapan pensyarah sebelum ini.
Merujuk kepada Kelab C yang telah disebut oleh Penasihat C yang baru, En R, saya berasa terpanggil untuk memberikan satu ide, agak-agak cadangan saya ini relevan kepada pelajar semua. Memandangkan kecemerlangan C tidak dapat dibicarakan dan dibangga-banggakan tanpa menyebut sumbangan yang tidak berbelah bagi oleh anda, saya harap agar ada di antara anda yang sedia mencurahkan idea dalam pembangunan C seterusnya sebagai ahli bersekutu seterusnya menyaksikan C berkembang dan menjadi matang, di negeri P jika tidak di seluruh Malaysia.
Kedua, memandangkan banyak pensyarah telah memberikan testimony yang baik-baik belaka kepada anda semua, saya juga akan memberikan pandangan saya biarpun agak kontradik dengan yang lain. Yang menjadi kontradiksinya ialah, saya tidak boleh memberikan testimony bahawa anda semua sebagai batch yang terbaik, kerana bagi saya persoalan baik hanyalah antara anda dan Allah, dan Allah sahaja yang akan menilai kebaikkan anda semua. Tapi janganlah rasa kecil hati dengan pernyataan ini kerana, point saya belum habis lagi. Meski saya tidak dapat menilai, tapi jika anda semua benar-benar seperti yang diperkatakan, dan mendapat redha Allah, ia tetap akan menifest dalam pelbagai bentuk. Sebagai contoh, testimony yang telah anda perolehi dari para pensyarah yang anda dengar dari mulut mereka sendiri. Dan bagi saya, dengan pemerhatian, saya kira langit telah memberikan redhaNya, dan nilaian saya akan sejalan dengan redha Ilahi. Semoga itulah yang akan selalu berlaku dan berkekalan.
Seterusnya, pengalaman mengajar anda semua. Anda adalah batch pertama setelah saya sekian lama belajar dan kembali mengajar, yang saya berpeluang untuk menyampaikan syarahan secara formal. Pengalaman mengajar anda, boleh saya katakana seperti menaiki Roller Coaster, walaupun saya tak pernah naik. Banyak pengalaman yang best, dan juga pengalaman yang lagi “best”. Walaubagaimanapun, saya rasa terhutang dengan anda semua, dengan pengalaman yang diberikan, menjadikan saya seorang pensyarah baru mempunyai satu daya juang dari dalam untuk menjadi pensyarah yang baik, untuk deliver yang terbaik dan memberikan yang lebih baik. After sometime, dengan melihat anda semua, menjadikan basis perjuangan saya di trek yang benar, dan it is worth it to give all the effort to you and others the knowledge and sharing the experiences. Your batch is worth for sharing the knowledge, worth for exchanging the ideas and experiences, worth to have fun and also worth to become friend.
Anda akan menggenggam segulung diploma. Tapi saya harap anda memahami makna sebuah pengiktirafan.
Diploma anda boleh jadi sebagai curse ataupun as a bless. Macam cerita spiderman, with a great power, comes a great responsibility. Anda sendiri yang akan decide whether you will become a good man or a batman (bad man). You decide.
Saya harap dapat memberikan pesanan mutiara berharga seperti yang En E berikan, saya juga ingin berpesan, mungkin tidak seindah pesanan En E. Memandangkan saya punya ucapan campur bahasa Melayu dan Inggeris, so pesanan saya should be in Bahasa Arab la. Hopefully, anda boleh faham, kalau tak faham boleh tanya putera Awis dan juga calon putera Awis, but at the end saya percaya anda semua boleh faham. Agak-agak kalau tahu boleh baca pesanan ni bersama saya. Pesanan saya berbunyi begini,
(Taawudz)
Iqra’. Bismi Rabbika Aladhzi Khalaq. Khalaqal Insana Min A’laq. Iqra’. Wa rabuka akram. Aladhzi allama bil Qalam. Alamal Insana Ma Lam Ya’lam.

Hopefully for the last, para pelajar yang sangat dikasihi oleh En W dan pensyarah-pensyarah yang lain. Saya agak sukar nak sayang orang. Kalau saya ada rasa sayang pada orang, saya harap rasa sayang saya itu boleh diconvert menjadi doa. Supaya dengan doa yang ikhlas itu akan dapat memberikan kebaikkan pada saya dan tentunya lebih-lebih lagi kepada orang yang saya sayang. Dan dengan doa itu dapat menjadi manfaat pada dia. Tapi entah macamana....................., anda semua selalu ada dalam doa saya.

Akhir kata, selamat maju jaya, semoga the year to come, you will discover the best quality in you and you will use it for the benefit of ummah, mankind and your religion. Maaf untuk setiap perkara yang saya ada melakukan salah, halalkan apa yang saya berhutang, moga kita dapat berjumpa lagi.

Sunday, April 16, 2006

IQRA'?



Iqra'? Apa yg menghalang kita dari membaca, ok kita boleh exclude hari kita berkerja. Mari sama2 fikir apa yg kita buat waktu cuti:

Tgk TV? DVD? Shopping? Tgk wayang? Masak? Jaga anak? Bersuka ria? Melukis? Ambil gambo? Trainning main chess, pingpong, atau memanah? Cuci akuarium? Cuci toilet? Cuci porch? Cuci kete? Potong rumput? Kalau ada 4 weekend, takkan 4-4 weekend kita tak de masa langsung untuk baca? Tapi nape kita disuruh membaca?

Ayat yg pertama turun, Iqra', adalah suruhan membaca? Kenapa baca? Rasanya bukanlah aku pernah buat research pun berapa ramai orang membaca setahun, sbb dah banyak kuar statistik kat dalam paper atau jurnal, tak yah ulang, sbb bosan. Aku cakap benda ni pun, bukanlah aku rajin sangat baca buku, banyak lagi benda lain aku nak buat, contohnya, melukis atau main piano (walau 2-2 pun bukan pernah aku buat pun lately-dan seriusly aku tak pandai). Tapi aku ada baca, dan rupanya bila kita baca banyak benda yang mengejutkan ada, sekeliling kita, agendanya, dan kita selalu lupa dan alpa. Nape baca? Kalau fikir2 balik ayat pertama dr Quran? Dan nape kita tak fikir juga? Seruan baca tu rupanya untuk kita, umat Muhammad s.a.w akhir zaman ni? Tapi nape kita tak baca? Apa yg buat fikiran kita dibawa jauh dari membaca? Adakah kita lebih suka Akademi Fantasia dan semua yg ada dalam TV tu dari membaca? Tak kisahlah, aku pun suka tgk TV dan DVD, tapi apa yg aku nak cakap ialah kita kena baca jugak. Terutama bacaan yg membuka minda dan membawa kita lebih dekat dengan Pencipta. Sehari sehelai muka surat, sehari kita berfikir. Perkara2 yang membuat kita memilih benda lain dari membaca (selain tanggungjawab hakiki) pada fikiran aku sendiri ada yg menyuruh'nya'. Siapa yg menyuruh tu? hehehe, tu korang kena baca la......

Kalau tak cuba fikir ni

kenapa kita memilih tgk TV dari membaca?

Nape kita memilih bershopping dari membaca? dan semua soalan lain.

last, bukan tidak boleh buat benda2 tu, buat je lah, tapi adakah pada masa yg sama kita membaca?

Kalau tak adakah maksudnya, kita terlepas pandang seruan pertama dari Tuhan? Iqra' bismi rabbik al ladzhi khalaq?

Fikir2.

p/s: nor, as tak leh nak comment la nor nyer blog apsal?

Sunday, April 09, 2006

Sepagi di hujung minggu (yg bukan hujung minggu)



Cik: Apsal akak nye telur tak kat atas nasi?

I: Minta lain la kak, soh di letak atas nasi.

Cik: Boleh ke student balik masa study leave?

F&I: Boleh je...

I: Masa aku study dulu, aku jarang balik

F: Aku tak pernah balik masa study leave

Cik: Nak kena tampo?

I: Nak kena tampo ngan stewardess?

Cik: Nak kena tampo ke ngan stewardess India Airline?

Cik: Nak kena tampo ngan stewardess India Airline yg bau dalca ke?

I&F&Cik: (Hahahaha~gelak cam tak ingat dunia)

Cik: Nasi lemak ni keras la....


Saturday, April 08, 2006

Jawab tanya adik


adik jangan kau bebani dengan pertanyaan benarkah
ia akan berlanjut-lanjutan dan berutaian, menjadi kita semakin lelah dan ingin mengalah
tapi kita tak seharusnya begitu bukan?
engkau harus belajar menghargai milikmu~akal itu
bila satu hari kelihatan hakikat itu dengan sejalur cahaya kebenaran
kita menjadi cinta pada kurniaan Pencipta yang satu itu
tapi dia tidak akan terpandu tanpa panduanNya jua
maka kau harus berdoa adikku, sungguh-sungguh
kadangkala mata juga tidak dapat melihat apa yang ada didepan mata
telinga juga tidak mendengar apa-apa yang dijeritkan melalui gelombang yang ada
barangkali kita selalu tertinggal sesuatu
kerana kekurangan, harus akui-kita kekurangan, serba

hendak apa kita menilai kebenaran itu, adikku
kita punya kacamatakah? atau kita perlu meminjam
siapa pula ingin meminjamkan
jika dipinjamkan, ikhlaskah, atau punya agenda terselindung
kita tidak tahu, serba
engkau harus belajar menghargai milikmu~akal itu
jika tidak berharga, maka Pencipta tidak akan membekal
dan menjadikan engkau dapat dibeza
sedang ramai sahaja tidak mahu mengguna
ramai sahaja tidak menghargai betapa kuasa
hanya sahaja kita memilih untuk melihat apa, memikir apa, dan bergerak kemana
dan doaku selalu adikku, engkau berada di atas landasanNya

jangan lagi kau bebani aku dengan pertanyaan benarkah
kerana engkau pun tahu kita sama sahaja, mungkin sahaja engkau benar-benar lebih
lantas tika itu aku pula akan bertanya, benarkah adikku?
aku tidak mahu lelah, sedang saban hari aku mencemburui
engkau yang punya waktu, masih banyak
jika diukur dengan sunnahnya dunia
jangan kita menyalahkan, setiap satu punya jalan
dan mereka tidak dibebankan melainkan dengan apa yang mereka galas
tapi hari ini engkau dan aku harus sedar
kita dipilih untuk memikirkan halnya apa
apa halnya? tidak akan ada ramai yang tahu
kita pun tahu itu, dan dengan isyarat juga kita faham maknanya
maka beban itu tergalas di bahu kita
namun engkau dan aku juga tahu, ia juga bukan beban bukan?
ia sebenarnya rahmat
bukankah kita kecapi rasa nikmat tempias cahaya kebenaran itu?
bukankah hati kita lapang dapat melihat yang terselindung itu?
bukankah lebih mantap kita mengadap?
bukankah tegap ditempat kita berdiri?
dan bercerita dengan yakin?
dengan rahmat kembali kepada rahmat
wajib kita bersyukur
walau apa pun juga akhirannya

adik, aku akan selalu cemburu
dengan engkau yang punya banyak waktu
dengan kelebihan yang ada pada akalmu yang tidak ada padaku
teruslah usaha, kita hanya ada itu
dan doa, terus doa
moga yang tersorok itu satu hari tersingkap maknanya
waktu itu kita tidak akan silau
menahan terang cahaya kemilaunya
kerana kita dengan cahaya sudah bersatu
dengan kefahaman makna sebuah hakikat!

Menyintai tidak semestinya memiliki?

(entri cinta ~ dr ija)
Janganlah kau angkuh melaungkan...
Si dia kepunyaanmu...
Atau kau kepunyaan si dia ...
Kerana hakikatnya...
Kita tidak pernah memiliki sesiapa...
Walau sekeping hati seorang insan...
Tidakkah kau sedar...
Hukum alam menyatakan...
Menyintai tidak semestinya memiliki?...
Manusia pandai berpura...
Berlakon di pentas dunia...
Dan bertopeng menutup rahsia..
Tetapi hati...

Tidak pernah berdusta pada empunya...
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...
Tidakkah kau sedar...

Mungkin si dia melafazkan...
Ungkapan cinta padamu...
Tetapi hati dan perasaannya...
Tidak pernah berniat begitu...
Dia hanya berselindung...
Di sebalik sejuta alasan...

Dan kau...

Begitu jujur dan setia menyintainya..
Sehingga terlupa..
Hukum alam menyatakan..
Menyintai tidak bermakna memiliki..

Sesungguhnya...
"Aku tidak pernah memiliki dirimu..." .
"Dan kau jua tidak memiliki diriku."

Mengertilah...

Kita sebenarnya kepunyaan..
Yang Maha Esa...
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita...
Kecuali Dia...
Dia mengasihi hambaNya...
Dia memiliki hambaNya...
Dan ke pangkuan Dia kita akan dikembali....

Nilai

Nilai. Orang sudah tidak punya standard yang global. Yang mahu cuma standard yg diukur oleh capaian indera. Lain-lain tidak. Bukan hati. Bukan roh. Bukan moral. Tapi ya, pada nafsu. Pangkat, kuasa, nama, puji-pujian, wang, kemasyuran.
Lalu salahkan siapa. Legasi?
Kita tidak punya petunjukkah?
Adakah sudah mengerti tentang hakikat?
Yang dikejar itu adalah realiti, sedang soal nilai, soal yang lain. 'Dia" tidak mungkin dapat mengenyangkan perut. Juga tidak menolong untuk menaikkan nama dan pangkat. "Dia" tidak dapat membeli kuasa dan tidak dapat menguasai.
Yang memandang hina hanya segelintir-segelintir sahaja.
Yang menyanjung dan menjilat ramai.
Diatas menyeringai menunjukkan taring.
Dan suka melihat orang menjadi hamba.
Angguk sahaja apa yang dikehendaki.
Masukkan nama, pangkat, gelaran yang mengenyangkan nafsu dan membuat syaitan gembira.
Apa peduli dengan nilai.
"Dia" sudah tidak punya tempat. "Dia" sudah mati dipancung oleh tiran yang sombong. Mayat "Dia" sudah disiat-siat oleh mata pedang dan panah dan dibiar di tanah lapang. Kepalanya sudah diarak atas lembing, dan dihina disekeliling kota. Dihina, dicaruti, disumpah. Segala.
Maka sumpahan itu termakbul.
Dan yang tinggal inilah, yang menyeringai menjilat nafsu. Yang membelai nafsu. Dan segala.
Maka, legasikah yang perlu disalahkan?

Buatlah. Apa sahaja. "Dia" yang sebelum ini diatas lembing mencacak ke langit, sedang tunggu, untuk kembali. Dan kembali menunjukkan, legasi mana yang sebenarnya perlu........................diikuti. "Dia" pasti akan kembali.

0 mighty Lord, I pray to you to hasten the emergence of your lastrepository, the promised one, that perfect and pure human being, the one that willfill this world with justice and peace. 0 Lord, include us among his companions,followers and those who serve his cause.

Tuesday, April 04, 2006

Putera

Bagaimana agaknya rasa duduk di sebelah seorang Putera?
Semalam Putera duduk di sebelah saya.
Saya lihat tulus wajahnya (at least setakat hari ni). Moga dia tetap dengan wajah itu setiap masa di hari depannya.


Putera: Mana adik cik yg sorang lagi tu? Kenapa tak ajak dia?
Cik: Mmmm (gaya Nany Mc Phee). Adik saya yang mana? Saya ada adik ke? Mmmm.
Putera: Saya nampak adik cik tadi pergi cafe sorang2.
Cik: Mmmm, dia tak ajak saya pun. (Dalam hati, oooo g breakfast tak ajak ye? Nanti kuhentakkan tongkat sakti baru tau)

Prolog, bla bla bla (Presentation)
Presenter: So far.......
Cik: Sofa? Sofa saya tak beli lagi.
Putera: Apa cik ni?
Cik: Sofa, saya tak beli lagi.
Putera: (Senyap)
(Putera tak faham ghopanya lawakku~biole)
Putera: So far maksudnya apa cik?
Cik: so far maksudnya setakat ini....
Putera: Sofa.......(terkebil-kebil terus gelak terkekeh-kekeh)
(Alamak mana nak lari ni, nampak dek presenter kang dia kata kitaorg buat lawak kat belakang. Selepas tu setiap kali presenter cakap so far, putera akan memandang dan ketawa lagi terkekeh-kekeh)

Prolog, bla bla bla (Presentation lagi)
(Putera keluar sekejap mengambil panggilan di telefon bimbit (pinjam org punya))
Putera: (sebelum duduk) Bismillah Ar Rahman Ar Rahim
Cik: Awak nak jadi AJK?
Putera: AJK? AJK apa?
Cik: AJK lereng bukit.
Putera: (Gelak terkekeh-kekeh lagi).
Cik: Kalau ramai yang jadi ahli lereng bukit, saya boleh buat anugerah Putera Lereng Bukit.
Putera: (Gelak lagi terkekeh-kekeh)
Cik: (dalam hati, bila dia nak berhenti gelak ni).
Cik: Putera, putera.............(dalam hati, rupanya Putera juga seperti orang lain)

Sunday, April 02, 2006

Beri makan pada....


Semalam my friend beri satu hipotesis yg baik, mungkin sangat baik. Kenapa banyak orang yang frust bercinta kadang-kadang jalan escapism mereka ialah makan. Kata dia, sebenarnya kita manusia punya pelbagai elemen. Tapi bagi orang yg frust bercinta tu cuma dapat identify elemen fizikal dia sahaja utk dia isi kekosongan itu. Jadi dia makan. Kalaulah dia dapat discover yang dia punya element lain sebagai contoh, spritual (roh/soul), intelektual dan seni, mungkin dia akan cari jalan lain utk ubati kekecewaan dia. Despite makan, kita mungkin boleh mencari jalan damai dengan mendekati Allah atau boleh sahaja baca buku ilmiah. Mungkin. Setakat hipotesis yang mungkin berguna.
Pernah tak satu masa, bila dok sorang2 kemudian kita refleks cam ada jer tak kena, kadang-kadang rasa kosong tiba2. Cari kat mana tak kena pun tak jumpa. Mungkin masa itu ada elemen kita yang tak cukup makan. Kesian dia, lapar.
Mungkin lepas ni, dari dok nak fikir cam ne nak kenyangkan fizikal, kenalah juga fikir2 macamana nak bagi makan elemen kita yang lain2 tu...........