Aqiqah Askari

Abang saya yang aneh-aneh, tetapi tetap guru saya antara yang paling saya hormati.

Abang: Aqiqah Askari, seekor kambing.
Saya: Seekor? Bukankah untuk baby lelaki 2 ekor kambing.
Abang: 2 ekor itu sunnah. Seekor pun RM750.
Saya: RM750? Kambing apa tu mahalnya, baik beli je kambing dari Pilah, RM400 dapat kot.
Abang: Kambing baka baik tu. Tah-tah Boer, Jamapuri, kambing besar. Sunnah Nabi 2 ekor untuk baby lelaki, kalau mampu. Kalau tidak mampu, beli je apa yang mampu. Aku mampu beli seekor je, OKlah tu, itupun dah RM750.

(Entah bagaimana Aqiqah Askari?)

Setelah 7 jam, Abang balik.

Abang: Huh, ada 14 ekor, seekor je untuk Aqiqah. Itupun, Aqiqah kambing Askari.
Saya: Kambing ke?
Abang: Biri-biri. Lambat sampai tadi. Pukul 1 baru kambing-kambing sampai. Sebab itu lambat proses untuk korban dan buat aqiqah tadi.

Abang balik dari tempat Korban dan Aqiqah. Abang menyerahkan kamera. Menunjukkan gambar biri-biri Askari.

Saya: Huh, patut pun RM750. Comel dan sihatnya.
Abang: Itulah sunnahnya kalau kita mahu berkorban kena cari yang paling baik. Tadi pun ada orang offer nak tukar kambing, sanggup bagi RM250 cash lagi.
Saya: Nape?
Abang: Dia tengok kambing dia, dia kata Ana lupa pula nak tengok macamana rupa kambing ni. Apa kata anta tukar dengan ana, Ana bagi Anta RM250 tunai.
Saya: Lepas tu?
Abang: Dah la aku down grade dari 2 ekor jadi seekor, takkan nak down grade lagi. Aku kata tak mahu. Tu, sup dari tempat korban tadi. Tapi semuanya kambing, lembu tidak ada.
Saya: Sedap juga sup kambing ni. Bukan calang-calang orang boleh masak.
Abang: Masa aqiqah tadi, detail betul dia orang buat. Betul-betul diaorang jaga, jangan sampai ada yang mengopak dan menyiat bukan dari sendi. Kau tahu kan, untuk aqiqah dan korban, kita tidak boleh mematah-matahkan tulang, nak potong pun mesti dari sendi dan kena buat penuh hormat.
Saya: Kenapa gitu?
Abang: Takkan kau tidak tahu, aqiqah dan korban kan falsafahnya adalah ganti nyawa. Dzibhin Azim dari zaman Nabi Ibrahim dan Ismail. Kibasy Nabi Ismail itu disebut Dzibhin Azim. Kibasy Nabi Ismail itu ganti nyawa. Kerana itu untuk semua sembelihan sempena korban dan aqiqah, haiwan itu perlu dilayan penuh hormat dan maruah. Kedudukan haiwan-haiwan itu adalah sebagai ganti nyawa. Tahu?
Saya: (angguk ajo)

Saya lihat biri-biri Askari dari dalam gambar. Comel. Besar. Sihat. Setelah kepalanya dipisahkan dari badan, biri-biri Askari tetap comel, besar, sihat. Biri-biri Askari tersenyum, dan senyum biri-biri Askari comel. Secomel Askari yang suka berbual dan mencebik ketika disergah Adik. Moga Askari menjadi anak yang soleh, berjuang demi Tuhan, di hari depan. Biri-biri ganti nyawa Askari, masih senyum setelah terpisah kepala dari badan.

Moga bila leherku digoyok, saya juga mampu senyum seperti itu.

Allahu Rahman, Allahu Rahim, Allahu Ya Ghafar, Ya Nurul Qalbi
Setiap makhluk bergantung padaMu
dan bersujud semesta padaMu
setiap wajah mendamba CintaMu CahayaMu

Comments

Cikli said…
salam.

askari tu nama anak buah baru ke?
saya pun belum cari kambing untuk talhah.

nantilah lepas kesibukan korban (read: dapat bonus).
asal said…
yup, pelik kan nama
hahaha ujung taun kan dpat bonus

Popular posts from this blog

Mimpi

Yang dimain-mainkan: Ubat Gigi

Pernah dengar Pulut Himpit?