Panas ini bukan biasa!


Laporan akhbar menyiarkan keretapi tergelincir kerana cuaca panas. Sangat panas sehingga menyebabkan besi landasan mengembang. Dan laporan berita di TV dan akhbar mengatakan, fenomena cuaca panas ini adalah biasa lebih-lebih lagi pada awal tahun seperti yang dikeluarkan oleh Jabatan Mateorologi.

[Peringatan, entri ini bukan untuk membuat rusuh tetapi untuk saya dan awak berfikir.]

Panas ini bukan biasa. Adakah kita perlu menyalahkan Farah dan Faizal di radio Hot.fm kerana selalu mempromosi tagline 'Lebih hangat dari biasa?'. Fafau dan FBI perlu jawab ni.

Panas memang biasa, tetapi panas sehingga mengembangkan besi itu luar biasa. Hingga menyebabkan gerabak tergelincir itu, lagi luar dari segala yang biasa. Jika ia sesuatu yang biasa, ketika kerja-kerja membina landasan keretapi, pihak jurutera bahan akan menggunakan material yang boleh tahan kepada cuaca yang biasa dialami oleh negara ini. Sewaktu merekabentuk landasan, mereka (jurutera dan jurutera bahan) sudah mengambil kira itu semua. Ternyata kita tidak mempunyai masalah pun selama ini. Tidak pernah menerima berita pelik-pelik seperti gerabak terbalik kerana masalah landasan mengembang. Tidak pernah.

Tetapi ia terjadi minggu ini.


Di Cuping suhu mencatat sehingga 36.6 darjah Celcius. Juga yang terjadi di Kedah. Di Selangor dan sekitarnya sehingga 33-34 darjah celcius. Di Bandaraya Melaka, 37 darjah. Banyak tempat lagi. Banyak empangan surut sehingga bekalan air terpaksa dicatu. Agihan air terpaksa dibuat penjadualan semula seperti yang berlaku di Johor oleh Syarikat Air Johor (SAJ) Berhad. Sebuah bukit di Petaling Jaya terbakar. Sebuah belukar di Petaling Jaya juga terbakar. Yang bahayanya kerana kebakaran berlaku di bawah pencawang elektrik. Di Seri Menanti dan seluruh jajahan Negeri Sembilan pun begitu juga.

Kami menyaksikan sendiri belukar terbakar di sebelah Tesco Extra Ipoh semalam (Isnin). Asap berkepul-kepul keluar. Sangka kami Tesco yang terbakar, kerana asap terlalu tebal sehingga mengurangkan kebolehupaya melihat (visibility) hanya 1 meter sahaja jarak antara kereta dan kereta. Kami sempat merakam api yang marak menghabisi rumput yang telah kering menguning. Kereta bomba berada di tempat kejadian, tetapi tidak sempat pula kami melihat operasi memadam api. Rumput-rumput di bahu jalan di rumah kami di Keramat juga telah kering dan menguning. Jika matahari masih lagi mahu menunjukkan kuasanya, tidak mustahil ia juga boleh tiba-tiba menghidupkan api dan membakar.

Video kebakaran padang rumput di Ipoh


Ia fenomena cuaca yang telah saya cerap lama. Selalunya cuaca ekstrim seperti ini berlaku pada bulan April dan Mei di tempat kami di Pahang. Tetapi ia telah dianjakkan beberapa bulan lebih awal. Cuaca panas bukan biasa ini telah bermula sudah lebih dua minggu. Ia telah menyebabkan beberapa kejadian yang bukan normal dialami penduduk, seperti mengantuk, keletihan dan penat melampau, dehidrasi, pening kepala yang melampau dan sakit mata (tidak boleh dibuka sebab mengantuk sangat :). Dan ini menjadikan kami berdoa setiap hari agar Allah menurunkan rahmat kepada bumi dengan mengurniakan hujan sebagai khabar berita. Awan hitam dan tebal banyak di langit, tetapi ia enggan berhenti dan menurunkan air.

Pernah sekali hujan, dan ia menyebabkan kami gembira sehingga mahu mengalirkan air mata.

Panas seperti ini, biasa lagikah?

nota: untuk mengelakkan strok panas (heat strok) pastikan anda minum lebih air kosong di musim begini. Sekiranya berada di luar (di tempat yang sukar mendapatkan air), adalah lebih bagus melembabkan baju supaya tidak dihidrasi dengan kadar cepat. Penurunan dan peningkatan suhu badan secara mendadak boleh membahayakan.

Comments

ieka said…
benarkah begitu?
no wonder.. semalam selepas hujan, suhunya adalah 30C. Selalunya selepas hujan suhu turun ke 29C-27C. dunia sudah berubah iklim.. mungkin buku geografi di sekolah pun boleh dinilai semula.. kecuali masih mahu katakan Malaysia panas dan lembap sepanjang tahun, tanpa gempa bumi :)

Popular posts from this blog

Mimpi

Pernah dengar Pulut Himpit?

Yang dimain-mainkan: Ubat Gigi