Spain: Kemenangan yang tidak dirai

Bila ada Paul (si sotong oracle), Piala Dunia sudah tidak menarik lagi. Bukan percaya, masalahnya bila mengikut statistik Paul tidak pernah meneka salah. Dalam disiplin matematik, ia adalah satu kebenaran. Jadi untuk apa berjaga pagi hanya semata mahu menonton. Lagi pula mereka kata, Belanda dilayan buruk oleh pengadil sehingga mereka terpaksa bermain kurang seorang atas padang.

Pencinta judi, tentu akan memastikan Paul terus ada 4 tahun lagi. Supaya mereka tidak rugi menghamburkan duit atas nasib. Bookie pula mahu Paul dihukum mati, agar mereka dapat mengaut untung berlipat ganda bila tiba musim Piala Dunia.

Apa pun Piala Dunia (cawan Dunia) sudah berakhir. Akan dibuka 2014 nanti kalau dunia masih ada.

Saya terkesan dengan apa yang dibicarakan oleh Ally Iskandar dan seorang lagi pengacara MHI (tak kenal siapa) pagi tadi tentang Piala Dunia dan kesannya pada masyarakat.

Pengacara 2: Ada satu perasaan yang datang selepas pelawanan antara Spain dan Belanda malam tadi. Lepas habis pelawanan terus terdetik, eh, Piala Dunia dah habis.

Ally: Oh, awak pun rasa macam tu. Betul, bila melihat skrip saya terfikir apa benda yang boleh dibualkan untuk slot 20 minit dalam MHI.

Pengacara 2: Betullah, sampai bertanya sendiri, dah habis dah, lepas ini apa? Apa yang boleh dibuat selepas ini?

Ally: Betul, saya pun tertanya-tanya, lepas ini sudah tiada topik hangat yang boleh dikongsi semua.

Begitu. Impak Piala Dunia sangat hebat. Ally Iskandar tidak tahu perkara apa yang boleh dibualkan selepas Piala Dunia. Sehinggakan orang rasa kehilangan bila ia berakhir. Seolah-olah ia satu acara maha penting dalam dunia yang perlu dirai sehingga kita perlu meninggalkan semua, seperti saudara kita di Ghazzah, di Pakistan, di belah dunia yang diancam perang. Juga yang terlibat dalam banjir, bencana alam dan apa sahaja tentang manusia dan kemanusiaan.

Piala Dunia berakhir, jangan pula lepas ini ada orang kata, hilanglah sudah perkara yang boleh menyatukan kita semua.

Comments

Popular posts from this blog

Mimpi

Pernah dengar Pulut Himpit?

Yang dimain-mainkan: Ubat Gigi