'Role Model'

Saya lama telah membaca mengenai Ingrid Mattson, seorang wanita intelektual, pemimpin, seorang muslimah. Dan membaca dalam entri di blog Peduli Palestina, menambah kagum dan hormat pada seorang wanita ini yang berperanan dan signifikan dalam perjuangan ummah.

Ingrid Mattson

Dia Nek Zainab saya, yang dijelmakan dalam penulisan saya paling baru 'Benih Sakral Aphesus'. Bagaimana saya mendeskripsi Nek Zainab yang satu ini dalam tulisan saya itu, ialah seorang Nenek dan Profesor sekaligus, seorang yang konsisten dalam perjuangan dan sanggup berkorban untuk legasi akan datang yang lebih luhur dan sakral,

'Kalau ada pohon rendang yang memberi teduh kepada seluruh manusia dan kemanusian, Nek Zainab tempatnya. Kalau ada kemarau yang dapat mengeringkan hujan yang melimpah ruah, di hujung jari Nek Zainab ada magis yang menyapu segala kesedihan'.

Saya bertanya, bolehkah saya menjadi sepertinya?

"Be the kind of Muslim you want to be. Do not let other people define your faith for you."

Subhanallah.

p/s: sorry, Ingrid Mattson is Dr. Ingrid Mattson

Comments

ADLI said…
Assalamu'alaikum Kak As.

Hebatlh role model akak!. Adikmu ingin menegur skt, harap akak tak marah.
Saya rasa xsesuailah pki term Idola, better Role Model!. Sbb makna idola tu bercanggah dgn Islam. Harap akak faham niat adikmu ini, demi kebaikan kita bersama ^__^
Fakhzan Marwan said…
ehm, bile nak dapat baca nih? hehehehhe, love to meet 'nek zainab' ...owh owh..mengapa kah kamu idok gunekan nama beta, nik nur ker...eceh!


i used to have the similar dream, when the fire consumes me until there is no other objective in life. i guess i'm just getting old and there is nothing to do except study which i'm not suited anymore. owh my heart, where are thou?
ASaL said…
adikku Adli (terasa memanggil adik sendiri pula :p)
time kasih dik, tegur shj bila k as buat salah, itu yg paling baik bukan? alhamdullah.
'ta'muru na bil ma'ruf wa tanha na anil munkar',
dan k as sudah menerima kebaikkan sejurus Adli menegur
thanx again.
ASaL said…
beta idok buleh mbayangkn kamu sebagai nenek :p
u're not getting old, u just getting wiser, that the beauty of being and adult.
you have to find the dream back, until you will say
'there is ectasy along the path' then you will say 'I know, I have tested the nectar'
ye ke... hehe.. anggap jer saya adik akak yg baru :p
akak leh pggl saya adik, sbb my family call me Adik. Maklumlh anak bongsu sama mcm Adli Alias. haha...

Sama2 kak. Klu saya tersilap atau tersalah, akak tlglah tegur saya gak ye...

So bila nk siap citer pasal Nek Zainab ni? hehe...
ASaL said…
Uh bestnya dapat adik baru. Utk Adli, K As bagi previllage panggil Kak Ju. Sudi?
Panggilan yg sama yg Adli Alias(yg malas menulis) panggil :)
Nek Zainab buat sementara waktu kena dimasukkan dalam incubator, kuarantin, sebelum boleh diberi green light untuk keluar. Doa2 la supaya Nek Zainab cepat sembut dan boleh keluar untuk bagi orang baca.
Sudi2... Kak Ju, thanx a million kerana beri saya keistimewaan seperti adik akak sendiri. Terharunya... huhu...

Tak sabar rasanya, mudah2han Nek Zainab dpt kuar cepat ^__^

Popular posts from this blog

Mimpi

Yang dimain-mainkan: Ubat Gigi

Pernah dengar Pulut Himpit?