Terima kasih

Terima kasih kerana mengingatkan.

Satu hari saya membaca status Facebook seorang rakan. Dia mengenangkan nasihat orang penting yang penuh kebijaksanaan. Kata beliau,

"Hidup ini seperti mana bahan yang kita pelajari. Sebagai contoh, pekerjaan kita sebenarnya seperti bola getah. Walau dari ketinggian mana kita jatuh, ia tetap boleh melantun balik malah kadangkala lebih tinggi. Tetapi keluarga kita ibarat kaca atau gelas. Sekali terhempas, ia akan pecah bekecai. Bagaimana boleh menyambung kepingan kaca kecuali kita akan dapat melihat garis-garis kehancuran yang penah terjadi."

This few weeks I just can't think straight. Maybe I've keep my distance from God. May Allah forgive me for my sins and arrogant.

Kawan-kawan saya, adalah kawan-kawan terbaik seluruh semesta. InsyaAllah, saya selalu berdoa mereka kekal begitu. Merekalah yang mengingatkan, bahawa kegembiran tidak semestinya memiliki yang kita ingini. Atau makbul segala perancangan. Mereka mengatakan bahawa "there is more in life to just satisfy our own needs and desire."

Kegembiraan boleh terbit dari senyum bonda yang telah renta.
Kegembiraan boleh wujud dari senyum tawa anak-anak yang gembira.
Kegembiraan boleh datang dari redha orang lain pada kita.

Kata kawan, "we have only one family and it worth it to show that we love them."

Ujian tidak datang melainkan untuk membawa kita lebih dekat padaNya. Bila diuji percayalah kita adalah mereka yang dipilih bukan terpilih.

Terima kasih kerana selalu ada. Terima kasih kerana mendengar. Terima kasih kerana mengambil berat. Terima kasih atas nasihat. Terima kasih kerana mengenal. Terima kasih atas senyummu, kerana di situ ku rasakan hangatnya keikhlasan.

Terima kasih Allah, yang selalu dekat.  

Comments

ASaL said…
Kesan jerebu agaknya :)

Ini sketsa manusia yang tersepit dalam pilihan.
Cikli said…
Terima kasih itu bisa meruntuhkan berbuah-buah ego
ASaL said…
Cikli - 2 perkataan yang boleh meruntuhkan ego (bila diucap dengan ikhlas).

Terima kasih & Maaf

Rupanya menulis 2 perkataan itu lebih mudah dari menyebutnya.

Popular posts from this blog

Mimpi

Pernah dengar Pulut Himpit?

Yang dimain-mainkan: Ubat Gigi