Cekodok

Apa cara yang boleh kita buat, untuk membolehkan famili kita ada perasaan suka dengan aktiviti keilmuan. Errmmm, dok pening fikir, dalam masyarakat gadjet sekarang ini, macamana untuk ubah. Esok lusa, duduk concentrate kat skrin akan jadi budaya, generasi Y yang ada sekarang inilah generasi yang dibentuk ke arah itu.

Ibu bapa zaman sekarang ini punya kecenderungan untuk melengkapkan setiap anak dengan gadjet skrin sesentuh yang dimuatkan dengan pelbagai games. Termasuk juga mak dan bapa budak, yang hendak membunuh waktu. Kalau suasana cukup bosan, tidak berjumpa regu sembang yang boleh diajak berbual, masing-masing akan mengeluarkan gajet masing-masing dan tenggelam dalamnya.

Satu hari ketika bergerak ke kereta, saya ditegur oleh rakan sekerja, saya panggil dia Einstein. Sebab mempunyai rambut ala-ala awan Nano, memakai kaca mata dan major dalam bidang Fizik. Saya tidak perasan dia, tetapi dari tangga ke kereta, saya sedang melayan gadjet saya juga. "Kak, zaman sekarang ni, semua orang kalau jalan akan menunduk kan?"

Saya pandang dia dan menjawab, "Oh awak, yerp, but don't misunderstood me, Akak ada meeting room dalam telefon bimbit ni. So, basically, tengah selesaikan persoalan penting, bukan sengaja nak jalan menunduk." (Hahaha, adakah alasan ini boleh diterima.)

Soal gadjet bukanlah isu besar, cuma pengisian. Ada yang perlu gadjet, kerana ebook bersepah ada dalamnya. Terutama mereka yang menggunakan Kindle. Ada yang menggunakan smartphone sahaja, dan membolehkan mereka mendapatkan dana beratus-ratus ribu bagi tujuan akademik dan penyelidikan.

Cuma, masyarakat kita dibentuk dengan mereka yang ada gadjet, tetapi digunakan untuk entertainment semata.

Kita akan kehilangan segala-galanya pada masa hadapan. Bila budaya gadjet mengambil ruang, minum petang kita yang santai bersama keluarga dan rakan-rakan. Kita tidak merasa nikmat lagi berhubungan dengan orang secara langsung. Untuk menikmati mimik muka, sentakan dari perasaan terkejut, mata yang fokus memerhati, mata yang melarikan kerana gegabah, senyum dan bunyi tawa.

Apa resolusi untuk mengubah budaya lebih positif? Tidak kisah jika gadjet ada di sebelah, tetapi kalau berjumpa pastikan kita ada 10-30 minit masa berbual yang membina. Aktiviti yang dibuat yang menyentuh dan meninggalkan kesan. Bukan superfisial, bukan retorik.

Boleh jadi kita masak cekodok, sambil diiringi dengan teh 'o' panas, letak di ruang tamu dan cuba berbual dengan perbualan yang akan merangsang gerakan keilmuan.

Kata seorang Ustazah, orang Melayu dulu lagi sudah ada open Universiti, bila masa mereka di waktu petang dan malam, akan berbondong-bondong ke rumah Ustaz Ustazah untuk menimba ilmu.

Kita memang bangsa sukakan ilmu, DNA kita begitu. Apa jadi dengan zaman sekarang ini?

Rasa nak cuba untuk cekodok dan sembang, insyaAllah, akan ada waktunya.

At current moment, kenalah belajar masak cekodok yang sedap, ye tak?Comments

Popular posts from this blog

さくら満開

Hamza Yusuf di Malaysia 8 Julai 2019