Sunday, May 28, 2006

Bercinta tanpa restu keluarga

Gambar yang kawan kirimkan dengan tajuk di atas lewat e-mail, so sweet (funny too) !

p/s: yg memberiku gambar ni, cam seswai jek kan, cam suatu masa dulu :p, jgn mare.

Saturday, May 27, 2006

One Game!

Woo o o o o o
Woo o o o o o o
Can you fell it? It's like celebrating love with football (soccer)! The list going on, Teamgeist, Goleo VI, Germany, Ivory Coast, Ronaldinho, the injured wonder boy Rooney, Zico, Guss Hiddink, the last appearance of the King, Zizou, will Bekham add glory in his resume or he just beautiful in the magazines, the youngsters, Kaka, Fabrigas, the stars, Ballack, Samuel Eto'o, and more, before the first kick between Germany and Costa Rica at Munich. One game, one event, one ball, and it is football!
My memories about the game goes back at the time of Maradona, Michel Patini and some other player which I've forgetten their names, that was the time I really am too little to understand what is happening. I really get involve in the game during my boarding school life, where there are so many football fan, when the football fan triumph over the melancolic dramas fans. Yeah, we won, and always. To add to the refreshing memories, when I have a very strong bond with the seniors (especially the 'otai' one), and they always reserved a space for me, or even the don't have one, they will find one. And my colleague and also my juniors, we all share the same love, again, it is football.
When I knew that I'm to fall in love with the game, it's about time to say goodbye to Cafu, Totti, David Trazequet, and see these youngsters, Ronaldo, Romario, Roberto Carlos and the magic from Zinadine Zidane. Perhaps, what I missed most, was the touch from Eric Cantona if he ever played in the tournament. When Romario scored a goal, he eventually will run around the green field and he will acted like holding a baby with his two hand with cheering smile and shared with the other team mate. It was a cheer from a proud father, that bring joy to his team mates, and to Brazil as a whole. What a cheerish moment!
The year maybe 1998. I just can't remember. We did not have TV in our house (rent). But the world cup came to the end. The final. My goodness. Will I miss the greatest event before the millenium years? I asked my friend which have an aunt at nearby area. Do her aunt had extra TV, then we can borrow it for a day just to see the final. How marvellous my friend was, when she really asked her aunt for that! She said her aunt only have a very old TV but still functioning with poor reception. That will do, I said. Then the TV was brought to our home. The event took place at 3.00 am I pressumed. My friend with her aunt's TV sleep, sweet and sound. I and the other friend, there were only two of us out of 8, stay awake and witness the France Victory. Yehaa! And just a few days ago, my friend asked for the TV, had I kept the TV safe? Of course .......... :) (we actually never return the TV, it was given to her, then)
Sometime it was not just a game, sometime it showed some political and dramatical event. There was a group match between Iran and US took place a time ago, and they viewed this as the most memorable event had ever occur. The Iran defeated US 2-1. To many, it just a little sign to reflect to another big event, who knows!
And just feel it, in a few weeks, just a few weeks more, the first kick, Captain Michael Ballack, the Mascot Goleo VI which I really adore, one game, one love, World Cup! Just waitning the magic moment of this game again, this time, once more. Guys, let Samba Kicks!
p/s: Goleo VI will be a perfect give for my birthday this year or IPOD or MP4, hahahaha! Kidding.

Friday, May 26, 2006

Ilmu itu adalah Cahaya

(cahaya akan bertemu cahaya, dan mereka yang diberi cahaya akan menemui jalan ilmu)
Dia adalah Doktor Konkrit. Pangkatnya doktor, doktornya bukan mengubat orang sakit, doktornya merawat konkrit sakit, atau untuk mendapatkan konkrit yang cemerlang kualiti, kos yang murah dan berpatutan, atau mungkin sahaja dari sumber-sumber tempatan. Datangnya di celah doktor-doktor, igeniur-igeniur, perantis-perantis, juruteknik-juruteknik ~ tanah dan geoteknik. Antara konkrit dan tanah, jurangnya amat besar.
Datangnya, datang orang yang hendak menuntut ilmu. Dia adalah Pak Pandir, maka maafkanlah cara Pak Pandir bertanya - katanya. Soalannya, soalan yang lucu... namun yang gelak sebenarnya dungu yang berselindung di sebalik nama arif dalam bidang tanah. Yang doktor, berlagak dungu, yang dungu berlagak menjadi doktor.
Dia bukan Pak Pandir, dia adalah Pak Dogo. Dalam bait lirik lagu M Nasir, 'lagak bodoh tapi bersengat' ~ tentunya dia bersengat, tapi sengatnya disembunyikan. Kalau peribahasa, yang tepat baginya tentulah, ikut resmi padi, makin tunduk makin berisi.
Dia sepatutnya menjadi ikon, ikon kepada orang yang mencari ilmu. Gelar doktor hanyalah pada transkrip dan sijil, bukan pada sifat seorang manusia dan hamba. Arif dalam sesuatu, bukan arif dalam semua waktu. Boleh sahaja dia tidak mengikuti, bercampur dengan mereka yang tersangka pandai dalam sesuatu ~ maka pandirnya tidak akan terserlah. Kerana juga kemampuan intelektualnya memungkinkan dia belajar sendiri-sendiri. Namun benarlah, cahaya hanya akan lebih terang dari sumbernya. Barangkali dia mahu berdiri dihadapan sumber cahaya, yang lain tidak akan memperolehi melainkan biasan cahaya yang kurang terang. Saya, bertuah, kerana dapat berdiri bersebelahan dengannya, dihadapan sumber cahaya, walaupun pangkat saya lebih rendah, dari operator sebuah mesin tanah!

Monday, May 22, 2006

Disebalik NAMA

Nama adalah adalah permulaan jati diri. Kalau mahu tahu bagaimana mempertahankan jati diri yang menjadikan kita - kita ini, mungkin langkah paling mudah dan terkini adalah menonton X-MEN yang baru, filem terakhir untuk siri trilogi X-MEN (saya tak tengok lagi, tapi dah tengok previu untuk openning night).
Terpanggil untuk entri ini kerana rakan sekerja mengesahkan penyertaan peserta dari Iran, secara sinis beliau menyuruh saya berpakaian (dengan memberi isyarat seperti menutup muka). Saya senyum sedikit sinis, tentunya beliau tidak perasan itu.
Kita memberi presepsi yang berbeza - beza, dengan maklumat yang kita ada dan faham mengenainya. Apa ada dengan Iran? Saya melihat Iran sebagai sebuah negara yang banyak negara lain perlu belajar darinya - berani, lantang, bersatu, penuh jati diri, ya penuh jati diri. Punya seorang Presiden, sangat berani. 'Dia', Iran sendiri, tidak pernah dilihat untuk dikaitkan dengan budaya Barat, Timur, Timur Jauh. Iran adalah Iran, susur galurnya Parsi. Ia sebuah negara bebas dan merdeka. Mereka punya pasukan di pertandingan Piala Dunia di Jerman 2006 nanti. Mereka juga sering menang juga pertandingan musabaqah Al Quran di Malaysia. Anda boleh meneka nama seorang lelaki Iran, banyaknya yang bernama Ali. Ali Karimi, Ali Daei, 2 orang ini 'bintang' bola sepak mereka. Bintang bukan sekadar bintang kampungan, bintang mereka adalah pemain di Budes Liga Jerman. Ali Asghar, Ali Akhbar, memang, banyak nama Ali. Jika di Iran, di stadium mereka terpampang gambar ulama berserban hitam, lengkap berjubah panjang di 'billboard'. Jika berpeluang melihat filem - filem Iran, kita segera lihat gambarannya. Sama juga bila kita melihat filem - filem dari Korea, Jepun, Filipina, mereka punya tanda pengenalan sendiri.
Saya tak tahu apa rakan saya fikirkan mengenai Iran lantas dia memberikan isyarat sedemikian. Walau isyarat rakan saya sedikit sinis, tapi tetap saya pandang satu isyarat yang baik. Mungkin dia bermaksud, depan peserta Iran saya perlu berpakaian paling sopan, mungkin kena pakai purdah agaknya.
Kemudian saya terfikir, apa mungkin saya punya kesempatan untuk keluar negara, bagaimana pula isyarat yang akan diberikan mereka bila mereka tahu saya dari Malaysia? Jika mereka kurang membaca dan kurang maklumat tentang Malaysia, dan kalau-kalau mereka juga mengaitkan saya dengan filem-filem dari Malaysia? Bagaimana reaksi mereka? Adakah mereka segera membayangkan perempuan bertudung, tapi pada masa yang sama memakai baju ultra ketat, hingga terlihat apa yang terlihat?
(Nauzubillah, malunya kalau sebegitu).
Dalam diam saya bertanya, Malaysia ini apakah?

Sunday, May 21, 2006

Credulous OR Incredulous

My wise friend said "One losses so much when one becomes incredulous".
I then said, "Why I loose so much even I'm not yet incredulous?"
The question has been left vanished in the moment of silence.
Then, she advised me not to.
Still she can't convinced me to not becoming one, at least at this moment of truth.
As I believe my destiny is not designed to taste the privellage to have faith in things.
But I believe there lies a great wisdom behind it, and hopefully I can understand it well.
p/s: however, yet, I'm so thankful I found 'you'

Wednesday, May 17, 2006

Sound of Music


Cerita Sound of Music, besar pengaruhnya pada awal perkembangan minat pada muzik dan 'performing arts', walaupun bukan selalu buat persembahan di depan khalayak. Lama sebelum dapat tengok cerita yang sangat terkenal ni, lagu Do A Deer A Female Deer, di dengar pertama kali tak silap di tahun 1 atau 2 di sekolah rendah. Kelas masa tu adalah pusat untuk mencari 'talent' untuk persembahan akhir tahun sempena hari penyampaian hadiah. Terasa teringin benar nak jadi salah seorang peserta dalam persembahan tu. Walau telah di 'audition' nampak benar yang kita ni tak ada bakat dalam bidang persembahan. Tekadnya cuma satu, ingin naik lagi ke atas pentas di hari kebesaran terbesar sekolah waktu itu. Jika tidak berdasarkan kecemerlangan pelajaran, apalah salahnya dapat beraksi di atas pentas. Untuk dapat menjejak kaki ke dewan serbaguna adalah satu kebanggaan sebenarnya, lebih-lebih lagi sebagai penerima hadiah. Walaupun untuk menjadi seorang yang beraksi di atas pentas sangat kontradik dengan kehendak diri kerana masih lagi terikat dengan stigma - muzik tidak dibenarkan kepada orang Islam, tapi semangat nak naik atas pentas tu sangat meluap, sehingga dapat meletakkan jauh - jauh apa yang pernah dipercayai selama ini. Satu lagi penguat, sebab terasa diri mungkin tidak berkesempatan untuk jadi penerima hadiah pada tahun itu. Langkah singkat, jadi salah orang dari peserta persembahan! Tapi, tak dapat! Dah tahu dah.
Bila berpeluang untuk menonton versi filemnya, barulah faham keseronokkan yang ada dalam cerita muzikal ini. Disebab sambutan hari guru masih terasa bahangnya, cerita Sound of Music ini tentang cikgu juga. Sang pengasuh yang mengajar nota muzik, dan mengajar anak-anak asuhannya bagaimana untuk menyanyi, dan menyanyi dengan harmoni.
Kelmarin saya tonton semula cerita lama ini yang tidak pernah hilang warna cerianya. Kawan saya kata, kalau dia menonton cerita ini, dia akan segera 'skip' bahagian nyanyian, dan fokus pada cerita. Saya pula 'skip' pada cerita, sebaliknya tumpu pada setiap nyanyian. Barangkali saya pernah berangan untuk jadi Fraullien Maria, membawa kegembiraan pada semua dengan gema suara (macam la suara sedap). Tiada salahnya seni suara ini. Banyak juga pendakwah yang menggunakan senjata suara untuk menyampaikan mesej, terutama untuk menarik minat kanak - kanak, seperti Yusuf Islam Zain Bikha dan Dawud Warsnby Ali.
Kalimah pertama yang diterima Nabi juga melalui gema suara. Kerana suara dihasilkan melalui gelombang. Gelombang terhasil dari satu sumber tenaga mekanikal. Barangkali deria dengar adalah paling cepat dirangsang, dan paling lambat meninggalkan ingatan terhadapnya. Kalau kenang kembali gelombang pertama diterima Nabi, 'Bacalah, dengan nama TuhanMu yang menjadikan, yang menjadikan manusia dari Alaq'. Jika kita refleks, seperti seketul batu yang kecil dicampakkan disebuah tasik yang tenang, gelombang kecil akan menjadi besar, dan makin besar sehinggalah dia lenyap sendiri. Oh! Tinggalkan dulu pasal prinsip Fizik gelombang. Saya nak cerita pasal hal lain sebenarnya.
Sebenarnya kita juga boleh mejadikan hidup kita sekali sekala sebagai pentas muzik muzikal. Rasanya cita-cita untuk jadi Maria sudah tercapai lama dulu, cuma baru-baru ni sahaja teringat. Sebelum menamatkan tingkatan 5, saya berpeluang belajar satu lagu mengenai guru dari adik junior yang menyertai kumpulan koir sekolah. Hampir setiap hari saya mempelajarinya dan menghafal bait-bait lirik. Memandangkan sejarah lampau di sekolah rendah yang menyaksikan kegagalan menempatkan diri dalam persembahan, boleh juga dikatakan 'tone deaf', saya belajar juga kerana lagu itu liriknya sangat bermakna, terutama di rangkap terakhir yang memang saya mahu tujukan kepada guru-guru yang mengajar kami.
Sebelum kelas berakhir, saya melobi rakan2 perempuan untuk belajar menyanyi dan menyanyi bersama,. Saya berikan idea untuk menulis bait2 lirik, kemudian tandatangan dari setiap rakan sekelas, kemudian serahkannya pada setiap cikgu yang mengajar kami. Saya tak berapa pasti sama ada kami sendiri yang menawar diri untuk menyanyi, atau ada permintaan dari cikgu sendiri untuk mendengar nyanyian kami. Bayangkan dengan semua pelajar lelaki yang tidak pernah mendengar lagu tersebut, dan saya cuma berkesempatan mengajar beberapa kawan perempuan menyanyi, dengan selambanya kami menyanyi, walau pelajar lelaki sekadar membuka mulut memberi sokongan. Nak tak nak, saya terpaksa kuatkan juga suara untuk 'guide' rakan2 yang lain supaya tidak off key.
Ada benarnya gelombang akan beri kesan, meski sumbang, tapi ikhlas. Saya masih ingat bagaimana terkenang air dikelopak mata Cikgu Biologi kami, merangkap Cikgu Disiplin yang sangat terkenal garangnya di sekolah, sewaktu kami dengan bersemangat menyanyikan lagu tersebut. Juga cikgu2 yang lain, Cikgu BM, Cikgu Matematik, Cikgu Matematik Tambahan. Cikgu Fizik yang tidak mahu mendengar kerana dia sendiri takut tidak dapat menahan perasaan, Cikgu Kimia suami cikgu Fizik yang sangat sporting, sama-sama menyanyi pula dengan kami di tengah2 sekolah dihadapan Taman Astakona. Saya benar2 telah menjadi Fraullien Maria tika itu.
Untuk semua cikgu, saya imbas kembali kenangan lagu yang saya ingat melalui ingatan gelombang, bukan dari ingatan visual. Juga untuk rakan saya Cikgu F, seikhlas 'salute' saya kerana mengorbankan waktu rehat yang selalu sedikit, untuk mengajar anak bangsa yang memerlukan bantuannya. Pengorbanan anda, tiada duanya.
Jasamu kan dikenang, disanjung dan dipuja
Walaupun di mana, kau tetap mulia
Namamu sungguh harum, bagai sekuntum bunga
Jasa baktimu disanjung dipuja
Andai dikau berada jauh di mana
Jasamu kuingat
Andai dimana tidak dilupa
Hingga akhir hayat
Pada Tuhan yang Esa, kami pohonkan doa
Agar sejahtera, selama-lamanya

Surat Presiden Iran kepada Presiden US

Mr George Bush,
President of the United States of America
For sometime now I have been thinking, how one can justify the undeniable contradictionsthat exist in the international arena -- which are being constantly debated, specially in political forums and amongst university students. Many questions remain unanswered. These have prompted me to discuss some of the contradictions and questions, in the hopes that it mightbring about an opportunity to redress them. Can one be a follower of Jesus Christ (PBUH), the great Messenger of God, Feel obliged to respect human rights, Present liberalism as a civilization model, Announce one’s opposition to the proliferation of nuclear weapons and WMDs, Make “War and Terror” his slogan, And finally, Work towards the establishment of a unified international community – a community which Christ and the virtuous of the Earth will one day govern, But at the same time, Have countries attacked; The lives, reputations and possessions of people destroyed and on the slight chance of the … of a … criminals in a village city, or convoy for example the entire village, city or convey set a blaze. Or because of the possibility of the existence of WMDs in one country, it is occupied, around one hundred thousand people killed, its water sources, agriculture and industry destroyed, close to 180,000 foreign troops put on the ground, sanctity of private homes of citizens broken, and the country pushed back perhaps fifty years. At what price? Hundreds of billions of dollars spent from the treasury of one country and certain other countries and tens ofthousands of young men and women – as occupation troops – put in harms way, taken away from family and love ones, their hands stained with the blood of others, subjected to so much psychological pressure that everyday some commit suicide ant those returning home suffer depression, become sickly and grapple with all sorts of aliments; while some are killed and their bodies handed of their families. On the pretext of the existence of WMDs, this great tragedy came to engulf both the peoples of the occupied and the occupying country. Later it was revealed that no WMDs existed to begin with. Of course Saddam was a murderous dictator. But the war was not waged to topple him, the announced goal of the war was to find and destroy weapons of mass destruction. He was toppled along the way towards another goal, nevertheless the people of the region are happy about it. I point out that throughout the many years of the … war on Iran Saddam was supported by the West. Mr President, You might know that I am a teacher. My students ask me how can these actions bere conciled with the values outlined at the beginning of this letter and duty to the tradition of Jesus Christ (PBUH), the Messenger of peace and forgiveness.
Page 2
There are prisoners in Guantanamo Bay that have not been tried, have no legal representation, their families cannot see them and are obviously kept in a strange land outside their own country. There is no international monitoring of their conditions and fate. No one knows whether they are prisoners, POWs, accused or criminals. European investigators have confirmed the existence of secret prisons in Europe too. I could not correlate the abduction of a person, and him or her being kept in secret prisons, with the provisions of any judicial system. For that matter, I fail to understand how such actions correspond to the values outlined in the beginning of this letter, i.e. the teachings of JesusChrist (PBUH), human rights and liberal values.Young people, university students and ordinary people have many questions about thephenomenon of Israel. I am sure you are familiar with some of them. Throughout history many countries have been occupied, but I think the establishment of a new country with a new people, is a new phenomenon that is exclusive to our times. Students are saying that sixty years ago such a country did no exist. The show old documentsand globes and say try as we have, we have not been able to find a country named Israel.I tell them to study the history of WWI and II. One of my students told me that during WWII,which more than tens of millions of people perished in, news about the war, was quickly disseminated by the warring parties. Each touted their victories and the most recent battle front defeat of the other party. After the war, they claimed that six million Jews had been killed. Six million people that were surely related to at least two million families. Again let us assume that these events are true. Does that logically translate into the establishment of the state of Israel in the Middle East or support for such a state? How can this phenomenon be rationalised or explained? Mr President, I am sure you know how – and at what cost – Israel was established:- Many thousands were killed in the process.- Millions of indigenous people were made refugees.- Hundred of thousands of hectares of farm land, olive plantations, towns and villages were destroyed. This tragedy is not exclusive to the time of establishment; unfortunately it has been on going for sixty years now. A regime has been established which does not show mercy even to kids, destroys houses while the occupants are still in them, announces beforehand its list and plans to assassinate Palestinian figures and keeps thousands of Palestinians in prison. Such a phenomenon is unique – or at the very least extremely rare – in recent memory. Another big question asked by people is why is this regime being supported? Is support for this regime in line with the teachings of Jesus Christ (PBUH) or Moses (PBUH) or liberal values? Or are we to understand that allowing the original inhabitants of these lands – inside and outside Palestine – whether they are Christian, Muslim or Jew, to determine their fate, runs
Page 3
contrary to principles of democracy, human rights and the teachings of prophets? If not, why is there so much opposition to a referendum? The newly elected Palestinian administration recently took office. All independent observes have confirmed that this government represents the electorate. Unbelievingly, they have put the elected government under pressure and have advised it to recognise the Israeli regime, abandon the struggle and follow the programs of the previous government. If the current Palestinian government had run on the above platform, would the Palestinian people have voted for it? Again, can such position taken in opposition to the Palestinian government be reconciled with the values outlined earlier? The people are also saying “why are all UNSC resolutions in condemnation of Israel vetoed?”
Mr President,
As you are well aware, I live amongst the people and am in constant contact with them --many people from around the Middle East manage to contact me as well. They dot not have faith in these dubious policies either. There is evidence that the people of the region are becoming increasingly angry with such policies. It is not my intention to pose to many questions, but I need to refer to other points as well. Why is it that any technological and scientific achievement reached in the Middle Eastregions is translated into and portrayed as a threat to the Zionist regime? Is not scientific R&D one of the basic rights of nations.You are familiar with history. Aside from the Middle Ages, in what other point in history has scientific and technical progress been a crime? Can the possibility of scientific achievements being utilised for military purposes be reason enough to oppose science and technology altogether? If such a supposition is true, then all scientific disciplines, including physics, chemistry, mathematics, medicine, engineering, etc. must be opposed. Lies were told in the Iraqi matter. What was the result? I have no doubt that telling lies isreprehensible in any culture, and you do not like to be lied to. Mr President, Don’t Latin Americans have the right to ask, why their elected governments are being opposed and coup leaders supported? Or, why must they constantly be threatened and live infear? The people of Africa are hardworking, creative and talented. They can play an important and valuable role in providing for the needs of humanity and contribute to its material and spiritual progress. Poverty and hardship in large parts of Africa are preventing this from happening. Don’t they have the right to ask why their enormous wealth – including minerals –is being looted, despite the fact that they need it more than others? Again, do such actions correspond to the teachings of Christ and the tenets of human rights? Page 4
The brave and faithful people of Iran too have many questions and grievances, including: the coup d’etat of 1953 and the subsequent toppling of the legal government of the day, opposition to the Islamic revolution, transformation of an Embassy into a headquarters supporting, the activities of those opposing the Islamic Republic (many thousands of pages of documents corroborates this claim), support for Saddam in the war waged against Iran, the shooting down of the Iranian passenger plane, freezing the assets of the Iranian nation, increasing threats, anger and displeasure vis-à-vis the scientific and nuclear progress of the Iranian nation (just when all Iranians are jubilant and collaborating their country’s progress), and many other grievances that I will not refer to in this letter. Mr President, September Eleven was a horrendous incident. The killing of innocents is deplorable andappalling in any part of the world. Our government immediately declared its disgust with the perpetrators and offered its condolences to the bereaved and expressed its sympathies. All governments have a duty to protect the lives, property and good standing of their citizens. Reportedly your government employs extensive security, protection and intelligence systems– and even hunts its opponents abroad. September eleven was not a simple operation. Could itbe planned and executed without coordination with intelligence and security services – ortheir extensive infiltration? Of course this is just an educated guess. Why have the various aspects of the attacks been kept secret? Why are we not told who botched their responsibilities? And, why aren’t those responsible and the guilty parties identified and puton trial? All governments have a duty to provide security and peace of mind for their citizens. For some years now, the people of your country and neighbours of world trouble spots do nothave peace of mind. After 9.11, instead of healing and tending to the emotional wounds of the survivors and the American people – who had been immensely traumatised by the attacks –some Western media only intensified the climates of fear and insecurity – some constantly talked about the possibility of new terror attacks and kept the people in fear. Is that service tothe American people? Is it possible to calculate the damages incurred from fear and panic?American citizen lived in constant fear of fresh attacks that could come at any moment and in any place. They felt insecure in the streets, in their place of work and at home. Who would behappy with this situation? Why was the media, instead of conveying a feeling of security andproviding peace of mind, giving rise to a feeling of insecurity? Some believe that the hype paved the way – and was the justification – for an attack on Afghanistan. Again I need to refer to the role of media. In media charters, correct dissemination of information and honest reporting of a story are established tenets. I express my deep regret about the disregard shown by certain Western media for these principles. The main pretext for an attack on Iraq was the existence of WMDs. This was repeated incessantly – for the public to, finally, believe – and the groundset for an attack on Iraq. Will the truth not be lost in a contrive and deceptive climate? Again, if the truth is allowed to be lost, how can that be reconciled with the earlier mentioned values? Is the truth known to the Almighty lost as well?
Page 5
Mr President,
In countries around the world, citizens provide for the expenses of governments so that their governments in turn are able to serve them.The question here is “what has the hundreds of billions of dollars, spent every year to pay forthe Iraqi campaign, produced for the citizens?”As your Excellency is aware, in some states of your country, people are living in poverty. Many thousands are homeless and unemployment is a huge problem. Of course these problems exist – to a larger or lesser extent – in other countries as well. With these conditions in mind, can the gargantuan expenses of the campaign – paid from the public treasury – be explained and be consistent with the afore mentioned principles? What has been said, are some of the grievances of the people around the world, in our regionand in your country. But my main contention – which I am hoping you will agree to some ofit – is: Those in power have specific time in office, and do not rule indefinitely, but their names willbe recorded in history and will be constantly judged in the immediate and distant futures. The people will scrutinize our presidencies. Did we manage to bring peace, security and prosperity for the people or insecurity andunemployment? Did we intend to establish justice, or just supported especial interest groups, and by forcing many people to live in poverty and hardship, made a few people rich and powerful – thus trading the approval of the people and the Almighty with theirs’? Did we defend the rights of the underprivileged or ignore them? Did we defend the rights of all people around the world or imposed wars on them, interfere dillegally in their affairs, established hellish prisons and incarcerated some of them? Did we bring the world peace and security or raised the specter of intimidation and threats? Did we tell the truth to our nation and others around the world or presented an invertedversion of it? Were we on the side of people or the occupiers and oppressors? Did our administration set out to promote rational behaviour, logic, ethics, peace, fulfillingobligations, justice, service to the people, prosperity, progress and respect for human dignityor the force of guns. Intimidation, insecurity, disregard for the people, delaying the progress and excellence ofother nations, and trample on people’s rights? And finally, they will judge us on whether we remained true to our oath of office – to servethe people, which is our main task, and the traditions of the prophets – or not? Mr President, How much longer can the world tolerate this situation? Where will this trend lead the world to? How long must the people of the world pay for the incorrect decisions of some rulers? How much longer will the specter of insecurity – raised from the stockpiles of weapons ofmass destruction – hunt the people of the world?
Page 6
How much longer will the blood of the innocent men, women and children be spilled on the streets, and people’s houses destroyed over their heads? Are you pleased with the current condition of the world? Do you think present policies can continue? If billions of dollars spent on security, military campaigns and troop movement were instead spent on investment and assistance for poor countries, promotion of health, combating different diseases, education and improvement of mental and physical fitness, assistance to the victims of natural disasters, creation of employment opportunities and production, development projects and poverty alleviation, establishment of peace, mediation between disputing states and distinguishing the flames of racial, ethnic and other conflicts were wouldthe world be today? Would not your government, and people be justifiably proud? Would not your administration’s political and economic standing have been stronger? And I am most sorry to say, would there have been an ever increasing global hatred of the American governments? Mr President, it is not my intention to distress anyone. If prophet Abraham, Isaac, Jacob, Ishmael, Joseph or Jesus Christ (PBUH) were with us today, how would they have judged such behaviour? Will we be given a role to play in the promised world, where justice will become universal and Jesus Christ (PBUH) will bepresent? Will they even accept us? My basic question is this: Is there no better way to interact with the rest of the world? Today there are hundreds of millions of Christians, hundreds of millions of Moslems and millions of people who follow the teachings of Moses (PBUH). All divine religions share and respect on word and that is “monotheism” or belief in a single God and no other in the world. The holy Koran stresses this common word and calls on an followers of divine religions and says: [3.64] Say: O followers of the Book! Come to an equitable proposition between us and you that we shall not serve any but Allah and (that) we shall not associate aught. With Himand (that) some of us shall not take others for lords besides Allah, but if they turn back, then say: Bear witness that we are Muslims. (The Family of Imran). Mr President, According to divine verses, we have all been called upon to worship one God and follow the teachings of divine prophets. “To worship a God which is above all powers in the world and can do all He pleases.” “The Lord which knows that which is hidden and visible, the past and the future, knows what goes on in the Hearts of His servants and records their deeds.” “The Lord who is the possessor of the heavens and the earth and all universe is His court” “planning for the universe is done by His hands, and gives His servants the glad tidings of mercy and forgiveness of sins”. “He is the companion of the oppressed and the enemy of oppressors”. “He is the Compassionate, the Merciful”. “He is the recourse of the faithful and guides them towards the light from darkness”. “He is witness to the actions of His servants”,“He calls on servants to be faithful and do good deeds, and asks them to stay on the path of righteousness and remain steadfast”. “Calls on servants to heed His prophets and He is awitness to their deeds.” “A bad ending belongs only to those who have chosen the life of this world and disobey Him and oppress His servants”. And “A good and eternal paradise belong to those servants who fear His majesty and do not follow their lascivious selves.”We believe a return to the teachings of the divine prophets is the only road leading tosalvations. I have been told that Your Excellency follows the teachings of Jesus (PBUH), and believes in the divine promise of the rule of the righteous on Earth.We also believe that Jesus Christ (PBUH) was one of the great prophets of the Almighty. Hehas been repeatedly praised in the Koran. Jesus (PBUH) has been quoted in Koran as well;[19,36] And surely Allah is my Lord and your Lord, therefore serves Him; this is the rightpath, Marium.Service to and obedience of the Almighty is the credo of all divine messengers.The God of all people in Europe, Asia, Africa, America, the Pacific and the rest of the worldis one. He is the Almighty who wants to guide and give dignity to all His servants. He hasgiven greatness to Humans.We again read in the Holy Book: “The Almighty God sent His prophets with miracles andclear signs to guide the people and show them divine signs and purity them from sins andpollutions. And He sent the Book and the balance so that the people display justice and avoidthe rebellious.”All of the above verses can be seen, one way or the other, in the Good Book as well.Divine prophets have promised:The day will come when all humans will congregate before the court of the Almighty, so thattheir deeds are examined. The good will be directed towards Haven and evildoers will meetdivine retribution. I trust both of us believe in such a day, but it will not be easy to calculatethe actions of rulers, because we must be answerable to our nations and all others whose liveshave been directly or indirectly effected by our actions.All prophets, speak of peace and tranquillity for man – based on monotheism, justice andrespect for human dignity.Do you not think that if all of us come to believe in and abide by these principles, that is,monotheism, worship of God, justice, respect for the dignity of man, belief in the Last Day,we can overcome the present problems of the world – that are the result of disobedience to theAlmighty and the teachings of prophets – and improve our performance?Do you not think that belief in these principles promotes and guarantees peace, friendship andjustice?Do you not think that the aforementioned written or unwritten principles are universallyrespected?Will you not accept this invitation? That is, a genuine return to the teachings of prophets, tomonotheism and justice, to preserve human dignity and obedience to the Almighty and Hisprophets?
Mr President, History tells us that repressive and cruel governments do not survive. God has entrusted The fate of man to them. The Almighty has not left the universe and humanity to their owndevices. Many things have happened contrary to the wishes and plans of governments. Thesetell us that there is a higher power at work and all events are determined by Him.Can one deny the signs of change in the world today?Is this situation of the world today comparable to that of ten years ago? Changes happen fastand come at a furious pace.The people of the world are not happy with the status quo and pay little heed to the promisesand comments made by a number of influential world leaders. Many people around the wolrdfeel insecure and oppose the spreading of insecurity and war and do not approve of and acceptdubious policies.The people are protesting the increasing gap between the haves and the have-nots and the richand poor countries.The people are disgusted with increasing corruption.The people of many countries are angry about the attacks on their cultural foundations and thedisintegration of families. They are equally dismayed with the fading of care and compassion.The people of the world have no faith in international organisations, because their rights arenot advocated by these organisations.Liberalism and Western style democracy have not been able to help realize the ideals ofhumanity. Today these two concepts have failed. Those with insight can already hear thesounds of the shattering and fall of the ideology and thoughts of the liberal democraticsystems.We increasingly see that people around the world are flocking towards a main focal point –that is the Almighty God. Undoubtedly through faith in God and the teachings of theprophets, the people will conquer their problems. My question for you is: “Do you not want tojoin them?”Mr President,Whether we like it or not, the world is gravitating towards faith in the Almighty and justice and the will of God will prevail over all things.
Vasalam Ala Man Ataba’al hoda
Mahmood Ahmadi-Najad
President of the Islamic Republic of Iran

Terima Kasih Guru!


Kata panggilan lain untuk guru adalah cikgu. Saya sering disalah panggil oleh sepupu - sepupu, dan kadangkala anak - anak buah yang tersasul mengganggap saya ni muda lagi agaknya. Mereka memanggil saya 'Cikgu'. Patutnya KakJu atau MakJu. Lagi - lagi mereka yang tergesa - gesa untuk bercakap. Dalam http://www.karyanet.com.my, maksud guru adalah orang yang mengajar, pengajar, pendidik dan pengasuh. Ada orang luar memanggil saya cikgu juga. Ada orang kata saya cikgu, tapi saya rasa istilah yang paling sesuai adalah 'knowledge provider', sebab selain mengajar saya tidak lakukan tugas mendidik dan mengasuh. Jadi panggilan hormat 'Cikgu' itu, segan sikit saya untuk menerimanya. Serasakan tidak layak pun ada juga.
Untuk semua guru - guru yang telah banyak membentuk diri dan memberikan pengertian yang benar dalam hidup, yang banyak berkorban melayan kerenah, yang berusaha mengenal potensi dan membuat kenal diri, yang mentarbiyyah, yang memasukkan hati dengan kasih dan sayang, yang mengajar tanpa kenal penat jemu dan lelah, yang kenalkan huruf A, B, C, Alif, Ba, Ta, segala - galanya. Yang memberi pengetahuan tentang nilai, dan membuatkan saya boleh menilai. Terima Kasih Cikgu.
Cikgu - cikgu Muqaddam dan Quran
Mak dan Ayah
Cikgu - cikgu Sekolah Rendah
Cikgu Miah Zuki, Cikgu Rohani, Cikgu Karim, Cikgu Rokiyyah, Cikgu Noor Rahman, Cikgu Ahmad Syukri Ariffin. Ustaz2 dan Ustazah, Cikgu2 Bahasa Inggeris, Cikgu Daud yang mengajar tulisan jawi, cikgu-cikgu yang lain.
Cikgu - cikgu Sekolah Menengah
Cikgu Rozana, Cikgu Norkiah, Ustazah NorAin, Cikgu Ayyub, Cikgu Rahillah, Ustaz Pozi, Ustaz Sofwan, Cikgu Mayuni, Cikgu Kamal, Cikgu Rahmah, dll di Maahad Dinni Islami Rawang, teachers, ustaz dan ustazah.
Cikgu M Nasir, Cikgu Dzukifli Supin, Cikgu Mordiah Morsidi, Cikgu Rafeah, Cikgu Rohaya, Cikgu Adeenan, Cikgu Fazilah, Cikgu Rajendra, Cikgu Ahmad Yassin, Ustaz Jamatollail, Cikgu2 yang lain di Teluk Intan.
Respected Lecturers
To all that provide me with the knowledge in this field.
And the Greatest Teacher of All, Muhammad s.a.w.a
THANK YOU!

Tuesday, May 16, 2006

Asal: cuba nak komen buku orang

2 kesalan. Novel yang nipis, RM19.00 untuk 236 muka surat berisi teks untuk menceritakan satu kembara peniup Ney dan pembukaan yang sangat bersahaja. Mahu apakah Faisal ini?
Sama seperti sebuah kembara dan sorotan yang ingin diungkapkan - muzik, Faisal sekali lagi mencengangkan peminat sastera ke satu tahap yang mengkagumkan.
Kembara, seperti mana mulanya, adalah satu perjalanan yang sangat hambar. Segalanya akan bermula dengan warna - warna yang sangat suram dan kelam, perlahan - lahan menjadi satu perjalanan yang berubah, berubah warna dan tonasi. Kadangkala garang, kadangkala mendatar. Semua, selalu tidak terduga.
Seolah sebagai seorang maestro, mengubah muzik yang berkesinambungan bagai sebuah cerita, Faisal mengolah Advencer Si Peniup Ney dengan bentuk yang lebih luas, barangkali tidak sangat meluas. Bagi saya, ia bagai patut - patut sahaja bagi mereka yang berkecenderungan pada muzik pada awal naratif cerita, tetapi berubah sebagai sebuah khazanah ilmu muzik yang pernah tertanam di dasar lautan yang paling dalam, kemudian, Faisal mengeluarkannya.
Barangkali Faisal sendiri tidak mahu orang berkiblat kepada dirinya dalam soal hukum muzik secara total, sesuatu yang sangat sensitif di dunia Fekah. Namun adalah tidak keterlaluan Advencer Si Peniup Ney akan menjadi satu lonjakan paradigma bagi mereka yang berkecenderungan seni, tetapi terasa terhambat dengan kongkongan stigma agama yang masih tebal. Tentunya, sebagai alternatif/sumber untuk mencari hukum sebenar aliran muzik itu.
Kata saya pada rakan, dunia sastera Malaysia kelihatan sangat kering kerana keterikatan mereka menghujah kebejatan yang berlaku di dalam negara, dan hanya mengangkat soal-soal sosial semata. Dengan itu, banyak karya yang diangkat untuk menang anugerah sastera, dimenangi mereka yang membawa pembaca luar dari Malaysia, dan menghayati warna hidup di negeri orang. Masih persoalannya tetap lokal untuk nampak dekat dengan pembaca. Ramai yang berbakat, tapi tidak ramai yang cukup berani, mungkin! Tapi Faisal dalam Advencer Si Peniup Neynya membawa kembara ke negeri yang lebih seni - multidimensi, tapi tentu sahaja tidak mustahil dalam latar yang diwujudkan dalam imaginasi.
Faisal dalam novel ini, juga dalam karya 1511, 1515 (Kombat) kembali mengambil anak muda sebagai watak utama, menunjukkan potensi yang ada dalam anak muda remaja. Sayangnya, remaja, tidak ramai yang mahu dekat dengan dunia sastera, jika tidak mereka tentu tersentak dengan pedasnya rasa membaca novel ini. Juga kembali akan menilai diri.
Advencer Si Peniup Ney, bukanlah advencer keriangan. Ia penuh khazanah, penuh isi yang mampu mendesak pembaca kritis untuk mencari fakta yang ada kepada sumbernya yang asli, bukan setakat melalui Faisal Tehrani ini. Pada satu-satu masa, pembaca akan tenggelam bersama Ustaz Sulaiman dan ketika itu juga dalam masa yang kadang - kadang tepat, Faisal mengingatkan ini cuma sebuah cerita yang diceritakan dari seorang narator atau penglipur lara. Pada ketika itu pembaca akan kembali meletakkan diri pada posisi yang sebenar, tapi pantas juga pembaca akan hanyut di dalam dunia Ustaz Sulaiman kembali.
Barangkali, kali ini Faisal mencuba gerak komedi dalam selang perbahasan yang semakin 'intense' dan mampu mengundang tawa. Penceritaan yang sangat kotemporori membawa pembaca tidak sukar menyediakan latarnya di dalam minda. Tentu sekali gabungan khazanah Al Quran yang semakin hari nampak sebagai signature Faisal dalam karya - karya mutakhir.
Untuk mengulas segala - galanya tentang Advencer Si Peniup Ney, hanya sahaja mengurangkan ghairah untuk mengalami sendiri advencernya. Hanya satu, barangkali Faisal Tehrani sudah menjadi lokek, pengalamannya mengecapi nikmat souti sarmad tidak dapat disertakan dalam buah tangannya yang sangat bernilai ini. Mungkin satu hari karya cetakan dapat digabungkan dengan audio dan visual, adakah Faisal akan mula berkongsi?
Buntungnya Faisal, kerana dia bersendiri. Idea atau hipotesis yang mungkin benar untuk semua, muzik untuk cinta dapat dihadirkan dalam realiti menjadi terhenti hanya dalam cetakan sebanyak 236 halaman. Itu sahaja. Adakah souti sarmad dapat dinikmati marhain? Atau mungkin sahaja dapat menyelamatkan remaja kita, siapakah pula yang ingin menyambung peranan Ustaz Sulaiman dalam dunia realiti?

Asal Sulaiman (wadikita.blogspot.com)

Wednesday, May 10, 2006




The Holy Prophet (s.a.w.s.) said: For the devil, the existence of one Faqeeh (jurisprudent) is more intolerable than the existence of a thousand worshippers.

Imam Sadiq (a.s.) said: When you notice that a learned man Aalim has indulged in the material worlds consider him a criminal against religion and do not trust or rely on him because every lover goes round the thing he loves.

The Holy Prophet (s.a.w.s.) said: God Almighty revealed to Dawood (a.s.): Do not make a worldly scholar a mediator between Me and you; that he may prevent you from loving Me because they are robbers lurking on My path. The least that I do about them is that I take back the sweetness of prayers from their hearts.

It is reported from the Holy Prophet (s.a.w.s.): So long as they are not inclined toward the material world, the religious scholars and jurisprudents are trustees of the Prophet. Being asked what inclination towards world meant, the Holy Prophet (s.a.w.s.) replied, Obedience to a ruler. So beware of them in the matter of your religion when they begin to obey a ruler

Tuesday, May 09, 2006


Sometimes when u feel that u're out of emotions, at that time the emotions takes control over your rational and logical consideration. Is it good, or it only bring more harm to ur life as well? Sometime, realizing that I still have the emotion, I feel so much realease and feel so glad about it. But, then i realized, emotional is not something that people want to cheerish most of the time. Emotions brings some indicator, which is disturbing for someone, but at the same time it shows that the feeling have grown bigger. And u actually locate some special place inside yourself. The feeling of betrayal, jealousy, angry, sad and so on.
To me, emotion will always bring some sort of good news to myself. I know that I'm alive, and I'm actually have someone that I really care for, worth to give my love, and to share my ups and downs. To the greater extent, it's trigger my creative and inner potential especially in writting. That's why I cheerish the value of art even more.
Since it is like forever I've lost the sense, and I'm not be able to write anymore, this emotion I will cheerish and I know it will react as catalyst. And make my right brain works in its own world, sometime me myself can't understand how it function.
The only concern, with emotion, I will never be the cheerful and funny person that I always be. And I'm damn good in that sense.
Emotion bring the potential of our own inner self. You will discover the other version of 'you'. You yourself have to discover whether it is good or not.
The willingness to sacrifice will always in the face of true feeling. Rational and logical themselves will never find the breakeven of your true self. And to walk beyond that, it is just un understandable. Thus, we will question people why people do that and that.