Posts

Showing posts from May, 2006

Bercinta tanpa restu keluarga

Image
Gambar yang kawan kirimkan dengan tajuk di atas lewat e-mail, so sweet (funny too) !

p/s: yg memberiku gambar ni, cam seswai jek kan, cam suatu masa dulu :p, jgn mare.

One Game!

Image
Woo o o o o o
Woo o o o o o o
Can you fell it? It's like celebrating love with football (soccer)! The list going on, Teamgeist, Goleo VI, Germany, Ivory Coast, Ronaldinho, the injured wonder boy Rooney, Zico, Guss Hiddink, the last appearance of the King, Zizou, will Bekham add glory in his resume or he just beautiful in the magazines, the youngsters, Kaka, Fabrigas, the stars, Ballack, Samuel Eto'o, and more, before the first kick between Germany and Costa Rica at Munich. One game, one event, one ball, and it is football!
My memories about the game goes back at the time of Maradona, Michel Patini and some other player which I've forgetten their names, that was the time I really am too little to understand what is happening. I really get involve in the game during my boarding school life, where there are so many football fan, when the football fan triumph over the melancolic dramas fans. Yeah, we won, and always. To add to the refreshing memories, when I have a very strong bo…

Ilmu itu adalah Cahaya

Image
(cahaya akan bertemu cahaya, dan mereka yang diberi cahaya akan menemui jalan ilmu)
Dia adalah Doktor Konkrit. Pangkatnya doktor, doktornya bukan mengubat orang sakit, doktornya merawat konkrit sakit, atau untuk mendapatkan konkrit yang cemerlang kualiti, kos yang murah dan berpatutan, atau mungkin sahaja dari sumber-sumber tempatan.Datangnya di celah doktor-doktor, igeniur-igeniur, perantis-perantis, juruteknik-juruteknik ~ tanah dan geoteknik. Antara konkrit dan tanah, jurangnya amat besar. Datangnya, datang orang yang hendak menuntut ilmu. Dia adalah Pak Pandir, maka maafkanlah cara Pak Pandir bertanya - katanya. Soalannya, soalan yang lucu... namun yang gelak sebenarnya dungu yang berselindung di sebalik nama arif dalam bidang tanah. Yang doktor, berlagak dungu, yang dungu berlagak menjadi doktor. Dia bukan Pak Pandir, dia adalah Pak Dogo. Dalam bait lirik lagu M Nasir, 'lagak bodoh tapi bersengat' ~ tentunya dia bersengat, tapi sengatnya disembunyikan. Kalau peribahasa, y…

Disebalik NAMA

Image
Nama adalah adalah permulaan jati diri. Kalau mahu tahu bagaimana mempertahankan jati diri yang menjadikan kita - kita ini, mungkin langkah paling mudah dan terkini adalah menonton X-MEN yang baru, filem terakhir untuk siri trilogi X-MEN (saya tak tengok lagi, tapi dah tengok previu untuk openning night). Terpanggil untuk entri ini kerana rakan sekerja mengesahkan penyertaan peserta dari Iran, secara sinis beliau menyuruh saya berpakaian (dengan memberi isyarat seperti menutup muka). Saya senyum sedikit sinis, tentunya beliau tidak perasan itu. Kita memberi presepsi yang berbeza - beza, dengan maklumat yang kita ada dan faham mengenainya. Apa ada dengan Iran? Saya melihat Iran sebagai sebuah negara yang banyak negara lain perlu belajar darinya - berani, lantang, bersatu, penuh jati diri, ya penuh jati diri. Punya seorang Presiden, sangat berani. 'Dia', Iran sendiri, tidak pernah dilihat untuk dikaitkan dengan budaya Barat, Timur, Timur Jauh. Iran adalah Iran, susur galurnya Par…

Credulous OR Incredulous

Image
My wise friend said "One losses so much when one becomes incredulous". I then said, "Why I loose so much even I'm not yet incredulous?" The question has been left vanished in the moment of silence. Then, she advised me not to. Still she can't convinced me to not becoming one, at least at this moment of truth. As I believe my destiny is not designed to taste the privellage to have faith in things. But I believe there lies a great wisdom behind it, and hopefully I can understand it well. p/s: however, yet, I'm so thankful I found 'you'

Sound of Music

Image
Cerita Sound of Music, besar pengaruhnya pada awal perkembangan minat pada muzik dan 'performing arts', walaupun bukan selalu buat persembahan di depan khalayak. Lama sebelum dapat tengok cerita yang sangat terkenal ni, lagu Do A Deer A Female Deer, di dengar pertama kali tak silap di tahun 1 atau 2 di sekolah rendah. Kelas masa tu adalah pusat untuk mencari 'talent' untuk persembahan akhir tahun sempena hari penyampaian hadiah. Terasa teringin benar nak jadi salah seorang peserta dalam persembahan tu. Walau telah di 'audition' nampak benar yang kita ni tak ada bakat dalam bidang persembahan. Tekadnya cuma satu, ingin naik lagi ke atas pentas di hari kebesaran terbesar sekolah waktu itu. Jika tidak berdasarkan kecemerlangan pelajaran, apalah salahnya dapat beraksi di atas pentas. Untuk dapat menjejak kaki ke dewan serbaguna adalah satu kebanggaan sebenarnya, lebih-lebih lagi sebagai penerima hadiah. Walaupun untuk menjadi seorang yang beraksi di atas pentas san…

Surat Presiden Iran kepada Presiden US

Mr George Bush, President of the United States of America For sometime now I have been thinking, how one can justify the undeniable contradictionsthat exist in the international arena -- which are being constantly debated, specially in political forums and amongst university students. Many questions remain unanswered. These have prompted me to discuss some of the contradictions and questions, in the hopes that it mightbring about an opportunity to redress them. Can one be a follower of Jesus Christ (PBUH), the great Messenger of God, Feel obliged to respect human rights, Present liberalism as a civilization model, Announce one’s opposition to the proliferation of nuclear weapons and WMDs, Make “War and Terror” his slogan, And finally, Work towards the establishment of a unified international community – a community which Christ and the virtuous of the Earth will one day govern, But at the same time, Have countries attacked; The lives, reputations and possessions of people destroyed and …

Terima Kasih Guru!

Image
Kata panggilan lain untuk guru adalah cikgu. Saya sering disalah panggil oleh sepupu - sepupu, dan kadangkala anak - anak buah yang tersasul mengganggap saya ni muda lagi agaknya. Mereka memanggil saya 'Cikgu'. Patutnya KakJu atau MakJu. Lagi - lagi mereka yang tergesa - gesa untuk bercakap. Dalam http://www.karyanet.com.my, maksud guru adalah orang yang mengajar, pengajar, pendidik dan pengasuh. Ada orang luar memanggil saya cikgu juga. Ada orang kata saya cikgu, tapi saya rasa istilah yang paling sesuai adalah 'knowledge provider', sebab selain mengajar saya tidak lakukan tugas mendidik dan mengasuh. Jadi panggilan hormat 'Cikgu' itu, segan sikit saya untuk menerimanya. Serasakan tidak layak pun ada juga. Untuk semua guru - guru yang telah banyak membentuk diri dan memberikan pengertian yang benar dalam hidup, yang banyak berkorban melayan kerenah, yang berusaha mengenal potensi dan membuat kenal diri, yang mentarbiyyah, yang memasukkan hati dengan kasih dan …

Asal: cuba nak komen buku orang

Image
2 kesalan. Novel yang nipis, RM19.00 untuk 236 muka surat berisi teks untuk menceritakan satu kembara peniup Ney dan pembukaan yang sangat bersahaja. Mahu apakah Faisal ini? Sama seperti sebuah kembara dan sorotan yang ingin diungkapkan - muzik, Faisal sekali lagi mencengangkan peminat sastera ke satu tahap yang mengkagumkan. Kembara, seperti mana mulanya, adalah satu perjalanan yang sangat hambar. Segalanya akan bermula dengan warna - warna yang sangat suram dan kelam, perlahan - lahan menjadi satu perjalanan yang berubah, berubah warna dan tonasi. Kadangkala garang, kadangkala mendatar. Semua, selalu tidak terduga. Seolah sebagai seorang maestro, mengubah muzik yang berkesinambungan bagai sebuah cerita, Faisal mengolah Advencer Si Peniup Ney dengan bentuk yang lebih luas, barangkali tidak sangat meluas. Bagi saya, ia bagai patut - patut sahaja bagi mereka yang berkecenderungan pada muzik pada awal naratif cerita, tetapi berubah sebagai sebuah khazanah ilmu muzik yang pernah tertanam d…
Image
The Holy Prophet (s.a.w.s.) said: For the devil, the existence of one Faqeeh (jurisprudent) is more intolerable than the existence of a thousand worshippers.

Imam Sadiq (a.s.) said: When you notice that a learned man Aalim has indulged in the material worlds consider him a criminal against religion and do not trust or rely on him because every lover goes round the thing he loves.

The Holy Prophet (s.a.w.s.) said: God Almighty revealed to Dawood (a.s.): Do not make a worldly scholar a mediator between Me and you; that he may prevent you from loving Me because they are robbers lurking on My path. The least that I do about them is that I take back the sweetness of prayers from their hearts.

It is reported from the Holy Prophet (s.a.w.s.): So long as they are not inclined toward the material world, the religious scholars and jurisprudents are trustees of the Prophet. Being asked what inclination towards world meant, the Holy Prophet (s.a.w.s.) replied, Obedience to a ruler. So beware of them…
Image
Sometimes when u feel that u're out of emotions, at that time the emotions takes control over your rational and logical consideration. Is it good, or it only bring more harm to ur life as well? Sometime, realizing that I still have the emotion, I feel so much realease and feel so glad about it. But, then i realized, emotional is not something that people want to cheerish most of the time. Emotions brings some indicator, which is disturbing for someone, but at the same time it shows that the feeling have grown bigger. And u actually locate some special place inside yourself. The feeling of betrayal, jealousy, angry, sad and so on.
To me, emotion will always bring some sort of good news to myself. I know that I'm alive, and I'm actually have someone that I really care for, worth to give my love, and to share my ups and downs. To the greater extent, it's trigger my creative and inner potential especially in writting. That's why I cheerish the value of art even more.
Si…