David and Goliath 6 (Ark of Covenant)

Ustaz Fadi Khudan mengingat-ingat Thabout yang pernah dilihat di majalah dan di internet. Kemudian mengeluarkan komputer mini berwarna merah jambu dari beg sandang. Harap-harap pelajar ini juga dapat menvisual imej peti simpanan Kitab Taurat yang sama. Hanya dengan itu, mereka akan segera faham fungsi Thabout sebagai penguat semangat. Sama seperti kibaran bendera ketika perang berlangsung. Ustaz Fadi Khudan menghulurkan komputer yang mempunyai skrin tidak sampai 12 inci. Masing-masing berebut mahu melihat.
"Besarnya peti!" Asytar hampir bersorak. Mulutnya segera diserkup Syafiq. Sebahagian jemaah mula memandang kebelakang. Pipi Ustaz Fadi Khudan merah.
"Huk aloh, besarnya. Sampai perlukan empat orang untuk membawanya. Payoh le Ustaz kalau pergi perang bawa benda besar macam itu", Alif pula melontarkan pendapat. Kali ini suaranya perlahan, agak-agak sesuai didengar kumpulan kecil.
Ustaz Fadi Khudan segera menutup komputer mini.
"Ini gambaran pelukis sahaja. Belum tentu yang sebetulnya seperti itu", Ustaz Fadi Khudan memberi penjelasan. Semoga anak-anak ini tidak terlalu percaya melihat yang terbentang di internet, sebaliknya membuat penyelidikan sehingga mencapai yakin.
"Dalam cerita Indian Jones ada pasal Ark of Covenant ini", Shafiq memberi maklum pada yang lain.
"Shafiq, cerita-cerita lagha jangan dibawa masuk ke masjid", Ustaz Fadi Khudan bersuara dengan mata yang tajam.
Kali ini, Shafiq memekup mulutnya sendiri.

Comments

Popular posts from this blog

Mimpi

Pernah dengar Pulut Himpit?

Yang dimain-mainkan: Ubat Gigi