Teach for the Needs

Seorang guru bertanya kepada anak murid kenapa tidak pergi ke kelas tambahan padahal akan menghadapi peperiksaan UPSR. Jawab anak kecil, "Ayah kata Abang saya akan kahwin bulan 6, tidak ada duit untuk bayar yuran tusyen". Soalan ini ditanya oleh Cikgu Zul yang membawa kepada gerakan Teach for the Needs (TFTN).


Rupanya, tidak semua anak-anak sekolah mendapat ruang dan peluang yang sama. Minta maaf kerana ketidak pedulian saya. Saya mengaku, saya baharu sahaja peduli. Maafkan saya.


Foto1: Pengasas bersama-Zul Fikri di Rancangan Selamat Pagi Malaysia, 2/4/2012


Anak-anak ini kebanyakkan datang dari kelas bawah, ada yang memanggilnya kelas corot. Ketika perhatian dan lampu limpah disorot kepada murid-murid punya potensi untuk meningkatkan peratus kejayaan sekolah, mereka terus dipinggirkan. Atas pelbagai nama, perbezaan latar belakang keluarga, sosio-ekonomi, dan geografi. Kerana mereka berada di pedalaman.


Kita sangkakan masalah ini seperti tiada, kerana kita menghadapi hidup masing-masing dan percaya ada pihak sedang berbuat sesuatu. Padahal ada banyak cerita yang dipendam. Kita tidak tahu, atau tidak mahu ambil tahu? Seperti mana kelas bawah yang dilabel tiada harapan, sedangkan mereka juga berkehendak mahu berjaya.


TFTN memenuhi ruang vakum ini. Menghulur apa yang termampu, sekurang-kurangnya memberi anak-anak ini perhatian, walaubagaimana aturan dan bumi ini berputar, masih ada insan-insan berhati nurani mahu bersama mereka. Atas satu nama, kita berkongsi bumi yang sama.

Foto 2: Zul Fikri dan Fikri Zainuri (Duta TFTN)


Mereka anak-anak muda, bercita-cita untuk mengubah landskap pendidikan di Malaysia. Terlalu gah bunyinya. Kalau pun tidak mencapai ke arah itu, tapi sekurang-kurangnya, ia gerakan untuk percaya bahawa memberi itu mudah. Hanya dengan 3 langkah sahaja.


1. Mesti punya hati
2. Sedikit lebih dari rezeki
3. Memberilah!


Kami percaya rezeki itu bukan terhad kepada kewangan, malah masa, perhatian, kasih sayang, sokongan, dorongan, kebersamaan dan doa!


Blog:http://www.teachfortheneeds.blogspot.com/
Fb page:www.facebook.com/pages/Teach-For-The-Needs/187774331332673?ref=ts
Laman web:http://www.teachfortheneeds.org

Untuk menyalurkan sumbangan:
Bank: Affin Islamic
Nama: Teach for the Needs Consultancy
No account: 10-671-000033-3

Ikuti kami di Teach for the Needs. Semoga Allah memberkati kita semua.

Comments

Popular posts from this blog

さくら満開

Hamza Yusuf di Malaysia 8 Julai 2019